Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7248657 www.bgdnes.bg

Ердоган: 20 са убитите в Манжидж, 5 са американски войници

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че 20 души са били убити при бомбено нападение в Северна Сирия, включително двама американски войници, предаде Ройтерс.

Ердоган каза, че не смята, че нападението в сирийския град Манбидж ще повлияе на решението на американския президент Доналд Тръмп за изтегляне на американските сили от Сирия.

Реклама

Нападението изглежда е най-смъртоносното за американските сили в Сирия от разполагането им там през 2015 г., предава БТА.

Анкара продължава да води преговори с Лондон за това Брекзит да не повлияе на търговските и икономическите отношения между Турция и Великобритания, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция след разговори с хърватския президент Колинда Грабар Китарович, предаде ТАСС.

"Праодължаваме преговорите с Обединеното кралство, за да избегнем въздействието на Брекзит на търговско-икономическите ни отношения", каза Ердоган.

Британският парламент отхвърли споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС, което премиерът Тереза Мей договори в Брюксел. Общо 432 депутати гласуваха против, а 202 се обявиха в подкрепа на сделката на вчерашното гласуване в Камарата на общините.

Турция се обявява за преразглеждане на Дейтънското споразумение за Босна и Херцеговина, каза още Ердоган.

"След всички тези години става очевидно, че Дейтънското споразумение не отговаря на нуждите на Босна, то трябва да бъде преразгледано", каза турският президент.

Реклама

Дейтънското споразумение, което сложи край на войната в Босна и Херцеговина през 90-те години, бе постигнато от тогавашните президенти на Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия Алия Изетбегович, Франьо Туджман и Слободан Милошевич. С този документ, парафиран във военната база в Дейтън на 21 ноември 1995 г. след триседмични преговори с посредничеството на САЩ, Босна и Херцеговина бе разделена на две административни единици - Мюсюлманско-хърватска федерация, заемаща 51 процента от територията, и Република Сръбска, заемаща 49 процента, които имат общо председателство /президентство/, двукамарен федерален парламент, централно правителство, съд и централна банка.

Дейтънското споразумение има общо 11 анекса, които уреждат военните, политическите и гражданските аспекти на мира. Анекс 4 сега е конституцията на Босна и Херцеговина.

Споразумението, постигнато в Дейтън, бе подписано официално на 14 декември 1995 г. в Париж. И тримата президенти, подписали споразумението, починаха, а оригиналният документ е изгубен.

Две десетилетия след подписването му споразумението се оценява различно - от неприемливо до отживяло и ненужно - и политиците в Босна и Херцеговина изтъкват нуждата то да бъде преразгледано.

Реклама
Реклама
Реклама