Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7249301 www.bgdnes.bg

Праплеменникът на Алеко Константинов: Във всеки от нас спи по един Бай Ганьо

Трябва да го превъзпитаме сами, най-добре това става в планината

"Във всеки българин дреме по един Бай Ганьо. Наша задача е да го видим овреме и да го превъзпитаме. Това прави планината. Това е и едно от нещата, които ни показа творецът и пътешественик Алеко Константинов."

Това заяви пред "България Днес" родственикът на великия писател - 89-годишният Никола Добрев. Повод за коментара на почетният зам.- председател на туристическо дружество "Еделвайс" е по случай навършаването на 156 години от рождението на писателя и основател на организираното туристическо движение в България. Според родственика на Щастливеца писателят ни е показал, че общуването с планината е висша форма на диалог на човек както със себе си, така и с другите и с природата. Бабата на Никола Добрев - Цветана Маджарова, е била първа братовчедка на Алеко Константинов.

Реклама

"Като малки, докато се разхождахме по планините, баба ми ни разказваше с гордост за своя братовчед. Тя не пропускаше да спомене, че освен великата литература, която ни е завещал, Щастливеца е показал на народа нуждата от връзката му с природата и красотата на това да бъдеш пътешественик и турист", споделя Добрев.

Възрастният мъж, който и до ден днешен се качва по планините, отдава любовта си към тях както на кръвта, която тече във вените му, така и на възпитанието, което е получил от Алековата си рода.

"Още от 5-годишна възраст заедно с моя братовчед Рачо Жеков, който беше олимпийски състезател по ски, сме тръгнали по планините. Помня, че сме правили преходи по 6 часа в снега от Драгалевци до "Алеко". Обикаляли сме по върховете в три метра преспи, като сме си топели сняг във варели, за да пием вода. В момента, в който заговоря за тази красота, тя изниква жива пред очите ми."

Добрев е категоричен, че да се радваме качествено на природата означава да я уважаваме, да я пазим и да внимаваме с нейния непредсказуем нрав. Споделя, че покрай работата си е водил редица групи с немски туристи по нашите планини, а чужденците оставали омагьосани и постоянно са се връщали в България. Относно творчеството на своя родственик Добрев казва, че е препрочитал десетки пъти произведенията му, които ще си останат вечно актуални, което ги прави и класика.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама