Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7250095 www.bgdnes.bg

Изследване: Великобритания би гласувала с 12% разлика да остане в ЕС, ако има втори референдум

Ако има втори референдум за членство в ЕС, Великобритания би гласувала с 12 процента разлика да остане - най-високият процент от референдума за Брекзит през 2016 г. Това се казва в изследване на компанията Югав, направено вчера, предаде Ройтерс.

Резултатите от проучването, които бяха разпространени от кампанията "Народен вот", която настоява за нов референдум, показват, че 56 процента биха гласували да се остане в ЕС, а 44 процента съюзът да бъде напуснат. Тук обаче не се броят хората, които не биха гласували изобщо или нямат мнение.

Реклама

"Преднината за оставането, 12 процента, е най-голямата досега", е цитиран да казва от "Народен вот" Питър Келнър, бивш президент на Югав.

На референдума от 23 юни 2016 г. 17,4 милиона избиратели или 51,9 процента подкрепиха излизането от ЕС, а 16,1 млн. или 48,1 процента гласуваха за оставане.

Според изследването на Югав, като се прибавят и тези, които не биха гласували, и хфората без мнение, данните стават 48 процента за оставане, 38 процента за напускане, 6 процента не биха гласували, а 7 процента не знаят как биха гласували. Югав е направила изследването си сред 1070 пълнолетни.

Сред привържениците на Лейбъристката партия подкрепата за нов референдум е 78 процента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама