Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7250537 www.bgdnes.bg

Жена влюбена в охлюви гиганти

Нестандартни домашни любимци

Къпе ги по два пъти на седмица, ядат моркови и зеле

Влюбена в огромните си охлюви гиганти, които отглежда като домашни любимци, е Николета Ангелова. Тя притежава шест гигантски мекотели от вида "Ахатина". Животните й са между 10 и 12 см, но собственичката очаква да пораснат с поне още 8 см.

"Видях ги в една група за екзотични животни и реших и аз да ги отглеждам. Доста време ги търсих, като че ли не са толкова разпространени у нас. В същото време са доста лесни за отглеждане. Видът "Ахатина" не е претенциозно животно, не боледува. Когато нещо не му уйдисва, се затапва, така да се каже, в черупката си", разказва пред вестника Николета.

Реклама

Огромните охлюви се изхранват с най-различни плодове и зеленчуци. В менюто им присъстват зеле, маруля, ябълки, а бананите приемат за деликатес.

Ангелова споделя, че домашните й любимци имат характер. Топлолюбиви са, като в студените месеци отказват да правят каквото и да е и не са особено активни. Когато дойде време за баня, нещата се променят.

"Охлювите се къпят. Много обичат водата. Слагам ги под чешмата и ги поливам с леко топла вода. Хубаво се измива черупката, самото тяло също. Те се радват на водата, излизат от черупката, започват да пият вода. Аз ги къпя два пъти в седмицата. Не знам дали е нормално, но така правя. Виждам, че определено им харесва", допълва собственичката на нестандартните домашни любимци.

Ангелова има страст към екзотичните животни още от малка. Пловдивчанката често е посещавала терариума в родния си град, за да си играе и храни змиите в него. Днес тя живее в Куклен, където успява да осъществи своята голяма мечта - да си отглежда необикновени животинки.

Огромните охлюви в дома й съжителстват с още няколко вида екзотични животни. В дома на Николета има няколко змии, много френски булдози, брадати агами, един варан и дървесната жаба Квак. Характерното при земноводното е, че от кафяво става яркозелено, когато му е хубаво.

"Дадоха ми я в една оборудвана кутия и ми казаха, че може да живее там, докато порасне. Не я преместих, за да не я стресирам. Един ден ставам и жабата я няма. След дълго търсене пуснах квакане от интернет и Квак се появи. Толкова зелен не го бях виждала никога. Беше супер доволна, че се е разхождала", спомня си със смях Николета.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама