Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7257801 www.bgdnes.bg

Бандата на Кюфтето действа само един ден

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес". Ако това беше вярно, щеше да се чуе, че Биберов и компания са поставили рекорд за най-кратко съществувала организирана престъпна група, шеговито подмятат юристи.

Магистратите на две инстанции приемат, че редицата нарушения в документа пречат да се разбере кога какво престъпление е извършено, с което се нарушава правото на защита на подсъдимите. Затова на 3 януари т.г. обвинителният акт е върнат на спецобвинителите, за да бъде пренаписан.

Реклама

Кюфтето е обвинен като шеф на банда за палежи на автомобили в района на Бургас и за превеждане на нелегални мигранти през границата с цел облагодетелстване. Разследващите са събрали доказателства за 4 запалени коли с цел разчистване на бизнес територии. Другото обвинение е, че са преведени през браздата 21 бежанци, спипани край село Ябълково, община Средец. Ченгетата се натъкват посред нощ в гората между Приморско и Созопол на бус "Форд Транзит", натъпкан с десетки чужденци. Първоначално шофьорът не спира на палката, но след преследване е заловен. Зад волана се оказва Румен Янакиев.

Първоначално ченгетата съобщават, че групата се е занимавала и с наркоразпространение и побои, но подобни обвинения не фигурират в обвинителния акт.

На подсъдимата скамейка освен Биберов са изправени Данаил Стефанов, Галин Бекяров, Румен Янакиев и Станислав Стоянов. Според събраните доказателства бандата им е действала от май 2015 до 2 юни 2016 г. В обвинителния акт е записано, че хората на Кюфтето действали към 2 юни 2016 г., без да се опише целият период. Това на практика означава, че през цялото време Петър Биберов сам е бил едновременно и шеф, и група.

"Участниците в организираната престъпна група са фиксирани в последния ден на нейното съществуване, а не и за останалия период на действие. По този начин обвинението е неясно, защото не съдържа данни за участниците в организираната престъпна група за времето на действието й", посочват съдиите в решението си.

Те приемат, че обвиненията срещу Кюфтето и сие са неясни, има разминавания между записаното в кратката и обстоятелствената част на обвинителния акт. От документа не ставало ясно и как са разпределяни ролите между отделните участници. Не се разбира и защо палежите са "по поръчение и в изпълнение на решение на ОПГ" (организирана престъпна група - б.а.).

Относно превеждането на бежанци през границата в обстоятелствената част на акта не са описани конкретно подвизите на сочените за каналджии. По повод подпомагането на мигрантите държавното обвинение е посочило, че това е "в нарушение на закона", но е пропуснало да конкретизира нарушение на кой нормативен акт е. Не е описано в детайли и какво означава, че погнатите от Темида са осигурили автомобил за престъпната дейност.

Реклама

Очаква се след поправката на обвинителния акт той да бъде вкаран отново в спецсъда, който да насрочи разглеждане на делото.

Огнена атака срещу фоторепортер

Петър Биберов-Кюфтето бе погнат и като подбудител на палежа в апартамента на фоторепортера от вестник "Черноморски фар" Борислав Пенков. Инцидентът стана на 14 октомври м.г. в бургаския комплекс "Зорница". Пламъците засегнаха апартамента на Пенков и електрическо табло с 27 електромера. Според разследващите Кюфтето е поръчал палежа на Румен Янакиев и Данаил Стефанов, които действали като съизвършители.

По случая с огнената вендета в блока са разпитани анонимни свидетели, а обвиняемите контрираха, че се вярва на думите на клошар. Мотив за палежа били съдебните претенции на Пенков срещу Биберов заради побоя, който Кюфтето му нанесе по повод снимки на поражения от пожар в ресторант. През септември м.г. Биберов сключи споразумение с прокуратурата, призна се за виновен за нападението и отнесе пробация.

Реклама
Реклама
Реклама