Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7257818 www.bgdnes.bg

Партньор на Брендо с европроект за 300 бона

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци. Кокетната сграда с един апартамент, десет стаи и ресторант се води собственост на фирма "Интервал Инвест".
"Идеята ми е чрез хотела да популяризирам българската природа, култура и бит сред ловците от цял свят", разказва за плановете си в свое интервю Караманлиев.
Партньор на родения в Тополовград треньор във фирмата е и бившият президент на Международната федерация по борба Рафаел Мартинети.
След купища документи и формалности те печелят субсидия по Програмата за развитие на селските райони. Любопитно е, че самият проект е одобрен и реализиран в момент, когато самият Караманлиев е проверяван от властите в Швейцария, където от години живее, за участие в престъпна група за наркотрафик и пране на пари. Паралелно с това Софийският градски съд безуспешно се опитва да го призове за свидетел по делото на Брендо за пране на пари от дрога. След десетилетие перипетии през 2018 г. Банев бе признат за виновен и получи шест години затвор.


Името на Караманлиев се появява многократно в обвинителния акт срещу Банев. От него става ясно, че двамата са близки приятели още от годините, когато израстват в Тополовград, а след това учат заедно в Националната спортна академия. Връзката им не прекъсва и след като Георги Караманлиев става треньор на националния отбор по борба в Швейцария. През 2004 г. Брендо, съпругата му Моника, балдъзата Десислава и Караманлиев започват общ бизнес с недвижими имоти в държавата на банките чрез фирма "Бренд". В същия момент Швейцария според българската прокуратура е една от ключовите брънки в схемата за препиране на милиони евро на Евелин Банев. В перачницата наред с Брендо основно действащо лице е и друг роден наркобос - Ивайло Атанасов Хеселбарт. Нашенецът в момента излежава присъда за трафик на кокаин в Испания, а именно неговите печалби според прокуратурата е избелвал Брендо.
Легализирането на наркомилионите става чрез офшорката Pissen Finance Corp от Британските Вирджински острови. Според прокуратурата Атанасов е бил консултант във въпросната фирма, като с негова помощ Банев е правел трансферите. Разплитането на схемата започва през 2008 г. Тогава при обиск в дома на Караманлиев швейцарските ченгета откриват в компютъра му копия от сключени договори между наркобароните и офшорката. Заради книжата срещу треньора по борба започва разследване, но властите не успяват да докажат участието му в наркосхемте. За сметка на това приятелят на Брендо става свидетел по българското дело за пране на пари. Интересно е, че докато процесът тече в Софийския градски съд, Караманлиев е призован да даде показания. Няколко пъти той така и не се явява с мотив, че не знае за призовката или трябва да гледа болната си майка в Швейцария. Отсъствията на треньора по борба продължават и на втора инстанция. Това става повод той да бъде глобен с 300 лева от апелативния съд, след като не се явява при връчена му призовка.
Това не пречи на фирмата му по същото време да строи къщата си за гости край Тополовград по спечеления европроект.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама