Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7260052 www.bgdnes.bg

Шванца зъзне под сибирска ушанка

Бившият на Мая Илиева - Николай Иванов-Шванца, се спасява от софийския студ с руска ушанка. Варненският кримигерой, който от известно време се подвизава в Кипър, се появи вчера в спецсъда за делото срещу него с топла сибирска шапка, видя "България Днес". Вероятно ниските температури у нас не понасят на спрягания за плейбой, който е свикнал с мекия климат на острова.

За модния аксесоар Шванца се е бръкнал поне с 200 лева, сочат запознати, като уточняват, че тузарските шапки обикновено се правят с косъм от сибирска лисица, от маймуна или заешка кожа. Варненецът не успя да скрие под шапката посивялата си коса. Той дойде в храма на Темида необръснат, като показа, че и брадата му побелява.

Реклама

Шванца е подсъдим като част от престъпната банда на Иво Иванов-Гела, който от години е изчезнал и се търси с червена бюлетина. Разследващи смятат, че соченият за дясна ръка на покойния Жоро Илиев във Варна се е измъкнал още преди акцията през 2015 г. и успял да избяга с фалшиви документи. Предполага се, че за да не бъде разкрит, Гела е променил външността си подобно на Братя Галеви и други знайни бандити.

На подсъдимата скамейка са още Добрин Димитров-Боксьора, Красимир Бояджиев, Юлиян Кръстев-Главичката, Гриша Динков, Михаил Трайков и Красимир Лузев, заедно с тях се съдят Иво Гела и Валентин Христов - Вальо Бандита, срещу които делото се гледа задочно. Престъпната група се занимавала с убийства, изнудвания и наркоразпространение, сочат разследващите. В обвинителния акт вместо конкретни нарушения на закона те записват "посегателства срещу личността, собствеността и обществено опасни престъпления". Прокурори коментират, че обвиненията срещу бандата касаят престъпления преди доста години, които по всяка вероятност много трудно могат да бъдат доказани.

Един от ключовите свидетели срещу групата е Атанас Радев-Ластика, който почина месеци след акцията. Подсъдимите сочат Ластика като истинския извършител на престъпленията, за които са обвинени. Коментират дори, че той наговарял свидетели да пропеят.

В тази връзка проговори вчера пред съда Тимур Куртсаид. Той бе осъден на почти 7 г. като шеф на "бандата на Тимур" и излежа наказанието си в панделата за отвличане на младеж. Похищението става на 7 януари 2006 г., а жертвата е 25-годишният Иван Иванов, син на бизнесмена от Добрич Йордан Иванов - Данчо Поничката. От него е искан откуп от над 500 хил. евро.

Година по-късно ченгетата разкриват престъплението, макар от похитения да няма следа. Със съдействието на Интерпол Тимур Куртсаид, Дончо Славов и Петър Петров са върнати от чужбина и съдът ги признава за виновни за рекет, тъй като няма труп. В отвличането участвал Христо Христов, който още през 2006 г. потънал вдън земя. Дончо също не чува наказанието си, защото е застрелян. През 2010 г. криминалисти намират костите на отвлечения младеж в кладенец.

В съдебната зала беше прочетен подробният разказ на Тимур за това къде е държан пленникът и как е прехвърлен с кола в забутана къща в село Божурово. Похитителят призна, че това, за което е осъден, е истина, но се отметна от показанията си, с които топи Гела и компания.

Реклама

Пред разследващите Тимур разказал, че пръст в отвличането имат Гела и Вальо Бандита. Той проговорил за дейността на групата им, като заявил, че действали във Варна. Занимавали се с наркоразпространение, бой над непослушни дилъри, рекет над бизнесмени и убийства.

"Нищо от това не е вярно. Не познавам нито Иво Гела, нито Вальо Бандита, нито съм виждал тези момчета в залата. Не искам заради мен да лежат в затвора и затова дойдох да кажа истината", изтъкна Тимур Куртсаид. Той обясни, че е бил притискан от Наско Ластика да натопи Гела и останалите. "Заплашваше ме, че ще ме вкара в тяхната група и ще трябва пак да лежа по затворите. Държеше ме със страх, за да свидетелствам. Бяхме приятели, но преди да почине, се промени и стана непредсказуем. Беше полудял - ходеше с мечове и пистолети. Пресрещаше ме на пътя, както си карах колата", разказа осъденият Тимур.

Той обясни, че е бил принуден да даде показания в полицията. "Смея ли да откажа - от една страна, е оня с меча, а от другата - ченгетата", оправда се кримитипът. По думите му Наско Ластика е имал връзки в полицията и е ходел с две ченгета зад гърба си. В районното се е съгласявал с всичко, за което го питали относно Гела и сие, като дори са му показвани снимки на подсъдимите с имената им, за да може да ги разпознае.

Ластика пропява срещу свобода

Наско Ластика е търсил връзка с разследващите. Обещал да проговори срещу Гела и хората му в замяна на това да бъде освободен от ареста, където бил тикнат за отвлечен управител на заведение. Това разказа пред съда бившият зам.-шеф на ОД МВР в Бургас Владимир Маринов, който бе понижен. Маринов е сочен като кошмара на бандитите по морето след редица акции срещу знакови фигури.

Реклама
Реклама
Реклама