Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7263845 www.bgdnes.bg

Ченге с мезонет за 400 бона

Ченге от столичното 4-то РПУ, задържано за рекет, се шири в мезонет за близо 400 бона, научи "България Днес"! Марио Дринцолов, който бе закопчан заедно с шефа на Икономическа полиция в районното Красимир Кръстев и още трима, е горд собственик на тузарско жилище от 139 квадрата в кв. "Белите брези". Мезонетът на ул. "Лерин" е закупен с ипотека през февруари 2012 г. Според брокери цената на подобен имот в района е около 1300 евро за квадрат, което прави почти 400 хиляди лева. Не е ясно как полицай със заплата на държавен служител може да си позволи такова жилище, коментират негови колеги.

Година след придобивката, на 15 февруари 2013 г., се появяват проблеми с кредита и банка запорира мезонета. Той е обявен за продан от ЧСИ Мирослав Колев. В крайна сметка Дринцолов успява да спре продажбата и си запазва жилището, сочи проверка в Имотния регистър. През май 2015 г. полицаят подновява ипотеката си и до момента чинно си плаща вноските по кредита.

Реклама

Задържаните за рекет полицаи са тънели в лукс, обявиха вчера разследващите. Прокурор Ангел Кънев изтъкна, че арестуваните ченгета са се хвалели със скъпарски начин на живот - носели са скъпи часовници и са карали модерни автомобили. За това свидетелстват и снимки, с които служителите са се фукали в социалните мрежи. Оказа се, че те сами са си заложили капан, защото институциите ги погват за проверка на имуществото. Ще се проверяват и авоарите на техни близки и роднини.

По живота си падал най-младият задържан Антони Апостолов. Вчера разследващи обявиха, че на него няма да му бъдат повдигнати обвинения. Вероятно той е съдействал на следователите и се е измъкнал от наказателно преследване, коментират запознати. Младият мъж парадирал с маркови часовници, отбрани питиета, скъпи екскурзии в Дубай и с шофиране на мощен бял джип "Рейндж Роувър". На един от фотосите дори е отбелязал как пуши наргиле по време на работа в районното. След като снимките му се появиха в медиите, профилът на Антони беше изтрит.

Въпреки на пръв поглед охолния живот Антони е имал нелека съдба, разказват запознати. Баща му подполковник Светлин Апостолов е разстрелян заедно с колежката си старши лейтенант Паулина Стоилова. Двамата са преподавали бойни приложни спортове в Центъра за професионална подготовка на Национална служба "Гранична полиция" в Пазарджик. Килърът ги застрелва в служебен кабинет. Първо е покосен Апостолов с един куршум в слепоочието, а после и Стоилова, която вероятно е тръгнала да го брани. Тя е уцелена в главата и корема.

Разследващите стигат до извършителя - техния колега капитан Станимир Йорданов, на 32 години, преподавател по карате. Той имал психически проблеми, но продължавал да работи за МВР. Обадил се от бензиностанция на АМ "Тракия" и заплашил, че ще се самоубие. Ченгетата вдигнали на крак екип психолози и спецзвено за бързи тактически действия. Когато пристигат на място, екзекуторът се гръмва пред очите им.

Първоначално полицията разследва любовен мотив за престъплението, но той отпада. Светлин Апостолов беше кротък човек, разказват познатите му. Той е убит минути след като се обадил на жена си Екатерина, тогава местна адвокатка, за да й каже, че ще се видят по обяд. "Двамата са семейство от 15 г. Имат син Антони, който учи в ОУ "Климент Охридски" в Пазарджик и дъщеря Таня в местната математическа гимназия", посочват медии след трагедията.

Реклама

Майката на Антони Екатерина Апостолова започва да работи в същия обучителен център на МВР в Пазарджик. Тя води занимания на курсанти и семинари. Колегите й я обожават заради професионализма и човешкото отношение към учещите се. Получавала е поздравления от ръководството на министерството за това, че "от години изпълнява задълженията си с висок професионализъм и е еталон за колегите си. Името й е сочено неведнъж за пример в министерства и висши ведомства". Преди няколко месеца Екатерина става свекърва, след като синът й се жени за своята любима на бляскава сватба.

Очаква се днес спецсъдът да реши дали да остави зад решетките началника на сектор "Икономическа полиция" Красимир Кръстев и подчинените му Георги Найденов, Марио Дринцолов и Радослав Томов.

Младите не пипат

В икономическия сектор на 4-то РПУ работели 14 полицаи, една трета от тях били млади служители, за които има категорични данни, че не са участвали в рекетьорската схема, обяви шефът на "Вътрешна сигурност" Румен Ганев. По думите му сигнал срещу ченгетата не е дошъл от техни колеги, а от изнудваните търговци.

Рекетирани са десетки крупни бизнесмени - собственици на наргиле барове, автокъщи и магазини. Рекетьорите си позволявали да се хранят безплатно в заведенията или да пазаруват, без да си плащат, като се държали изключително арогантно, разкриха разследващите.

Полицаите са спипани при получаване на подкуп от 2000 евро, който бил намален на 2 хиляди лева. Парите са взети не от Кръстев, а от негов подчинен, който "светнал" с маркиращо вещество. Пред колегите си се оправдал, че пипал намазана с химията химикалка.

Реклама
Реклама
Реклама