Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7268273 www.bgdnes.bg

Афишът преди и след Икарите: Ани Пападопулу и Владо Пенев сред сигурните номинации

Време за театър е!

Малко преди обявяването на номинациите за най-престижните награди за театрално изкуство в у нас, "България Днес"прави кратък преглед на представленията от афиша, които впечатляват.

Съветваме ви да намерите време да гледате поне едно от предложенията ни, за да имате поглед над раздвижването на театралната ни сцена.

Реклама

Критиците са единодушни, че сред пресните премиери има две, които се открояват.

Първата пиеса, която най-вероятно ще бъде увенчана с номинации за Икар, е „Дивата Патица“ на режисьoра Крис Шарков, номиниран и награждаван с "Икар" и "Аскеер нееднократно, в различни категории. След "Хеда Габлер", която постави в ДКТ "Иван Димов" - Хасково, "Куклен дом" (2011г.Ю) и "Народен враг" (2014г. ), това е четвърти негов смел опит да посегне към текстове на модерния класик Хенрик Ибсен. Така българският театър следва модерното напоследък европейско явление да търси изява чрез т.нар. баща на модерната драма и да намира при него отговорите на актуални въпроси. Ани Пападопулу, Иван Бърнев и Сава Драгунчев, съответно Джина, Ялмар и д-р Релинг, със сигурност са попаднали със забележителните си изпълнения в полезрението на критиката. За сценографа Никола Тороманов сезонът определeно е доста силен.

"Смел, нетрадиционен прочит на тази иначе известна пиеса, която е малко поставяна в България", отбелязва критиката. Спазвайки текста, режисьорът Шарков подчертава мощни послания за съвремието, за това доколко съществува благородна лъжа, колко трябва човек да бъде искрен в живота и би ли помогнало това.

Добрата тенденция за връщането към класическите текстове, които и да са поставени на ниво, определено следва и спектакълът „Животът е сън“.

Безспорно определяната като изключително трудна пиеса на Педро Калдерон де ла Барка от испанския Ренесанс бележи своята трета интерпретация тази година. Към пиесата посяга Иван Добчев през далечната 1981 г. и режисьорът Галин Стоев, който в момента е и директор на Националния театър в Тулуза, Франция. Пиесата на Стоев гостува у нас през 2010 г. с трупата на белгийския театър от Лиеш в рамките на най-големия театрален фестивал у нас „Варненско лято“. А тази театрална година преминава под знака на режисьорския дебют на младата Дина Маркова. С младата звезда Боян Арсов в главната роля, постановката смайва. Арсов отговаря и за визуалната среда, костюмите и хореографията. А под нежните звуци на истинска арфа, огромната барокова пиеса с перфектно разчетен текст вплита в себе си и елементи от поп културата. Някои от актьорите имат сходство с илюстрации от комикси. Арсов се превъплъщава в заточения син на Краля – Сехизмундо – роля, изиграна някога от Йосиф Сърчаджиев. Определено силно представление на Театър Зонг, което може да видите в Червената къща.

„Животът е сън“ е приказка за бащата, който се страхува, че синът му ще го унищожи, и го изолира, за да види дали злото ще се прояви в него. Другата голяма главна роля – на Бащата – се изпълнява от Вяра Коларова, която изневерява на комедийното си амплоа, с което сме свикнали да я виждаме в постановките на Теди Москов, за да представи един различен и плътен образ.

Реклама

Сред отличните представления на сезона е и „Бащата“ с режисьор Диана Добрева. Сред изключителния актьорски състав се откроява Владимир Пенев. Именно с премиера на това представление, Владо Пенев отпразнува на сцената на Народния театър своя 60-ти юбилей тази година. Критиците го определят като „солов концерт на голям артист“, който вълнува публиката до краен предел и е очаквано да попадне в кръгозора на комисията на Икарите. Спектакъл за любовта и болката от нея и задължителен за хора със сърца.

Определено сред запомнящите се премиери на сезона е „Наблюдателите“ на режисьора Явор Гърдев, което е и неговото завръщане на сцената на първия ни театър четири години, след като постави „Жана“. Спектакълът по пиесата на именития български драматург Константин Илиев се поставя за първи път на българска сцена през декември. Сценографията е отново на Никола Тороманов, а в постановката участват 15 актьори. "България Днес" научи, че преди дни Гърдев започва репетиции нова пиеса в Малък градски театър „Зад канала“. Става въпрос за драматизация на датския филм „Празникът“. Кастът включва Пенко Господинов, Анастасия Лютова, Иван Бърнев, Бойко Кръстанов и др.

Обръщането към българските класици в българския театър се бележи от „Луда трева“ на Маргарита Младенова и „Нова Библия“ на Иван Добчев в Театралната работилница „Сфумато“ по текстове на Йордан Радичков.

Афишът няма да е пълен без една от най-новите и дългоочаквани премиери – „Развратникът“ на Ерик Еманюел Шмит в Театър „София“. Лилия Маравиля блести в централната женска роля в партньорство с още един юбиляр тази година – Ириней Константинов. Приказната сценография е на Никола Тороманов, а изящните костюми са на Елис Вели. Главният герой е Дени Дидро (Константинов) – либертарианец, от времето на Маркиз дьо Сад, лишен от морал. Определят „Развратникът“ като философска комедия с привкус на английски хумор.

Сред силно любопитните предложения на "България Днес" малко преди наградите е и спектакълът „Зверското синьо“ с режисьор Сава Драгунчев – актьор и преподавател в НАТФИЗ, с класа на проф. Стефан Данаилов.

„Зверското синьо“ забавя, забързва и спира дъха на всеки, който се осмели да се изправи срещу себе си, без страх, че някой ще му се надсмее, ще го обича или мрази“, коментира Драгунчев за постановката. Пиесата е писана от един от най-видните британски автори на днешния ден – Филип Ридли, през май 2017 година и все още не е публикувана дори в Англия. Сценографията е създадена с помощта на Никола Тороманов от Елис Вели и Ванина Цандева, а премиерата е на 8 февруари в Театър НАТФИЗ. Пиесата на Ридли е поклон пред седмото изкуството, като на сцената се преплитат кино и театър. За изготвянето на мултимедията е отговорен младият режисьор Димитрис Георгиев и операторът Дамян Димитров.

Любителите на реалистичния театър биха били разочаровани от „Любовникът“ - дуетната премиера на Деян Донков и Радина Кърджилова, която представиха в средата на януари в Народния театър, но със сигурност всеки зрител ще остане очарован от майсторското актьорско изпълнение на звездната двойка. На границата на театър на абсурда, „Любовникът“ на Харолд Пинтър е сред заглавията, които предизвикаха широк медиен интерес и билети за постановката не се намират с месеци напред. Пиесата е определена като провокативна и скандална и не се препоръчва за лица под 16 години. Тя засяга темата за отчуждаването в рутината на ежедневието и тъгата от изгубената тръпка. Имайки предвид, че Пинтър е Драматургът на мълчанието, не очаквайте любовни словоизлияния.

Забележително събитие на театралната ни сцена е дебютният документален спектакъл „Апарт“ на младия и талантлив режисьор Илко Ганев, който по виртуозен начин преплита спомена за отиващия си артист с младостта и таланта на идващото ново поколение творци. Младите артисти Петя Бончева, Бориса Сарафова, Севар Иванов с ловкост редуват хумор и тъга в представлението, което отдава почит на знакови фигури от театралната ни сцена. С „Апарт“ се откри и новото пространство за култура НДК Backstage.

И ако този кратък примерен афиш не стига или сте толкова запалени по театъра, че вече сте информирани за всичко по-горе, "България Днес" ви предлага още няколко пиеси, които засега остават бутикови.

Сред новите постановки, в които с лекота може да се потопите, е „Ясна поляна“ –на Театър 199 „Валентин Стойчев“, с режисьор Иван Урумов. Забавният спектакъл, който разказва за срещата между писателите Чехов и Толстой и техните съпруги, изпълва залата със смях.

Ако все още сте пропуснали да видите „Еквус“ в Младежкия театър с участието на Петър Дочев и Севар Иванов – наваксайте. Представлението е много добро! Дочев може да видите и в „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс в ТР „Сфумато“, където успява да разгърне органически мощта си. В момента и Севар Иванов, и Петър Дoчев са сериозно ангажирани с подготвянето на премиери.

На 6-ти и 8-ми март в Благоевградския театър ще бъде представено представлението „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд с режисьор Стайко Мурджев. В главната роля са Севар Иванов и Калин Врачански, а спектакълът ще гостува и в София след премиерите. В рамките на един сезон, след дръзкото посягане към по-непознатото творчество на британския драматург и сценарист Майк Бартлет и пиесата му ,,Петел" в Младежкия театър, Стайко Мурджев преминава към друг, този път класически, английски автор.

В провинцията сред интересните премиери са „Космически съобщения“ на Ловешкия театър, с участието на артистите от Народния театър Васил Драганов и София Бобчева, които вече гостуваха и на столична сцена.

Реклама
Реклама
Реклама