Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7270665 www.bgdnes.bg

Лавацата категорично: Не познавам Очите!

Кримигероят Венцислав Христов с прякор Лавацата, който е обвинен като член на бандата на Димитър Желязков - Митьо Очите, отрече да познава сочения за негов шеф! Лавацата бе доведен вчера с белезници в спецсъда, за да даде показания по делото срещу кръвния враг на несебърския Ал Капоне Божидар Кузманов-Кравата, видя "България Днес".

Христов пристигна под конвой от ареста, намерили сме ви на ул. "Майор Г. Векилски", отбеляза съдия Стоян Тонев. Оказа се, че спряганият за свидетел на обвинението не може да помогне за изясняване на фактите около престрелката между двете групи в ресторант "4U" на Слънчака на 8 юни 2016 г. Затова от държавното обвинение поискали Лавацата да бъде заличен като свидетел, но защитата държала на разпита му.

Реклама

Венци Лавацата отрече да е ставал очевидец на пукотевицата. Той призна, че в деня на инцидента се е разхождал по главната алея на Слънчев бряг заедно с аверите си Живко Вилицата и Димитър Багера, като не помни някой от тях да се е отделял от групата. "Не си спомням да съм чувал престрелка. Разбрах за нея от новините", изтъкна свидетелят.

Той отговори отрицателно на въпроса - дали познава Димитър Желязков, което породи смях у подсъдимите. Защитниците им се втурнаха да разпитват Лавацата дали е обвинен заедно с Очите и за какво. Питането породи скандали в залата, тъй като подобни документи можело да се изискат служебно и не било нужно разпитваният да ги преразказва.

В крайна сметка Венци Лавацата си призна, че е обвинен като член на бандата на Митьо Очите, но категорично отрече да се познава с него. Според прокуратурата Иван Пишиев, Йордан Въчев - Ларжа, Радослав Николов - Рачо и Венцислав Христов - Лавацата са изпълнявали разпореждания на Очите, така че да завземат чужди бизнеси в сферата на погребалните услуги, такситата, хазарта и разпространението на наркотици в Бургаско. Конкретната роля на Лавацата била да поддържа връзки с улични дилъри, на които продавал амфетамини. Срещите между дилъри и клиенти ставали в заведението на Лавацата в бургаския кв. "Меден рудник", а парите от дрогата Венци отчитал на Очите, се сочи от обвинението.

Още при първоначалното разглеждане на мерките самите обвиняеми и адвокатите им отрекоха всякаква съпричастност към групата. Един от арестуваните дори физически не се е доближавал до боса. Познавал го от вестниците, от телевизиите и това, че го е засичал преди години в заведение. "За да съществува организирана престъпна група, не е необходимо всички да се познават", отвърнаха им спецмагистратите. Въпреки този мотив е възможно обвиненията срещу Очите и компания да претърпят крах, ако се докаже, че няма ясно разпределение на роли и поставяне на задачи, коментират юристи.

Показания в процеса срещу Божо Кравата и още деветима даде д-р Стойчо Стоев, който е управител на медицинския център, където водят простреляния Митьо Очите. Лекарят разказа, че негов колега го извикал по спешност. Когато влязъл, заварил двама простреляни в тежко състояние на системи (гардът на Очите Александър Алексиев почина след стрелбата - бел. авт.). Медикът паркирал служебен червен мерцедес срещу известен хотел. Впоследствие забелязал, че задната дясна врата е вдлъбната, а криминалистите предположили, че е ударена от рикоширал куршум.

Заседанието не мина без дежурните искри между защитата и адвоката на пострадалия Митьо Очите - Илиян Василев, който брани интересите на клиента си в негово отсъствие, докато чака екстрадиция от Турция. И двете страни поискаха отвод на съдията. Василев - тъй като нямало ред в залата, а защитата - защото Тонев не се съвещавал с останалите членове на състава. Исканията не минаха, но магистратите се зарекоха да водят делото при стриктна дисциплина.

Реклама
Реклама
Реклама