Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7270893 www.bgdnes.bg

Обричат на гибел 21-годишно бебе

Изоставен от семейство и управници

Заради тежки заболявания Антонио от Варна прилича на малко дете

На доизживяване и гибел е обречен 21-годишен младеж, който заради тежки заболявания и вродена аномалия прилича на бебе.

Да, грешката е вярна. Антонио от Варна вече е на 21 години, но вместо висок и здрав мъж изглежда досущ на малко дете. Той не може да говори и вместо това ръмжи. Тепърва се учи на първите си срички.

Реклама

Малкият голям герой живее в център за деца с увреждания край морската столица, а обещанията на здравното министерство за помощ остават глас в пустиня.

Битка за неговото оцеляване и развитие поде преди години Слави Михайлов - председателят на сдружението на сираците в България. Тъжната история на Антонио, който е уникален случай у нас, "България Днес" описа още през 2016 година.

"Родителите му го отглеждали до 13-ата му годишнина. Но Антонио е с вродена умствена изостаналост, детска церебрална парализа и тънки черва, изскочили навън. Затова поеманата храна не се обработва и директно пада в специална "стомна", пригодена за нуждите му. Всеки месец трябват поне 500 лв. за най-неотложните средства и те се принудили да го дадат в социален дом", споделя пред вестника Слави.

По погрешка Антонио попаднал в центъра за настаняване от семеен тип "Изгрев" във Варна. След това е преместен в сходен център в близкото село Тополи.

"Целта е да се ангажират национални консултанти, които да кажат кое от заболяванията му може да се лекува у нас и кое в чужбина. И да започнем съответно процедурата за лечение зад граница. Здравният министър Петър Москов и заместникът му Камен Пенков ме излъгаха, че ще се заемат със случая. Вероятно не ги е интересувало. Няма оправия в тая държава. Сега това момче просто съществува в един социален център за деца, забравен от семейство и управници. Години наред се боря, но вече започвам да се предавам", не крие разочарованието си Михайлов.

Заради лошото състояние на зъбите на Антонио и болестите му той не говори, а ръмжи. "В света вече сменят глави и сърца, а ние тук не можем да намерим в цяла Варна специалист, който да му оправи зъбките. А е такъв голям сладур и ме зарежда със страшно много енергия", сподели още Слави Михайлов.

Антионио е останал съвсем сам, без грижите и помощта на семейство, близки и приятели. Единствено хората в центъра са неговото обкръжение, споделя Слави Михайлов и допълва, че колкото и грижите за такъв човек да бъдат на добро ниво, той остава забравен и обречен далеч от хорските очи.

Реклама
Реклама
Реклама