Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7274290 www.bgdnes.bg

България осма в ледена епоха

Литва взе златото на световното първенство по подледен риболов над Батак

България завърши на 8-о място по време на 16-ото световно първенство по улов на лед, на което бяхме домакини. Това бе най-екстремният шампионат, организиран за всички времена в историята на риболова. Мондиалът се състоя в снежно бедствие, червен код и извънредно положение на язовир "Широка поляна" над Батак.

Шампион стана тимът на Литва. В престижната надпревара участваха 15 национални отбора от 3 континента. Участниците хващаха предимно костури, бабушки и редки кефали.

Реклама

Снежната виелица удари рибарите още преди официалната тренировка. Само за една нощ в Родопите и около язовир "Широка поляна" натрупа около метър сняг. Въпреки това капитаните на всички отбори бяха категорични, че искат да тренират, а шампионатът да се проведе по график.

Въпросът пред организаторите беше как да откарат хората до водоема, който е разположен на 35 км от базовия лагер на Цигов чарк. Президентът на БФРС Георги Михайлов, кметът на Батак Петър Паунов и шефът на местното горско стопанство Паун Власев успяха да организират почистването на пътя до състезателния участък, което се оказа изключително трудна мисия.

"Изкачването нагоре се оказа истински кошмар, на много места имаше задръствания. Наложи се дори самите състезатели да бутат автобусите. Заради натежалия лед водата бликаше нагоре и кишата стана непоносима за газене", коментира Станил Йотов, който бе един от главните организатори.

"На спускането от Картела към Батак последният бус се размина с голям сакатлък, след като на 20-30 метра пред него рухна огромно дърво и запречи шосето. Превозното средство спря, а състезателите от Естония, Швеция и Монголия бяха евакуирани на безопасно място по-надолу по пътя, тъй като имаше опасност от още падащи дървета. Добре, че всички бяха екипирани против студа", разказва още организаторът на шампионата.

"Не съм присъствал никога досега на такова екстремно първенство, но въпреки това ще го проведем!", отсече вицепрезидентът на Международната риболовна федерация Игор Чиняков.

Кишата върху леда беше кошмарна за газене. "Ловил съм в половин метър вода, в половин метър сняг, но никога в половин метър сняг и вода!", заяви човек от групата на Латвия.

Реклама

В крайна сметка индивидуален първенец стана Гинтас Балцевичус от Литва. За неговите 52 години златната купа беше повече от изненадващ успех. Литовците станаха отборни шампиони с цели 15 точки разлика от втория Беларус и на 19 от бронзовите медалисти Украйна.

В края на септември страната ни ще бъде домакин и на мондиала по риболов на пъстърва с естествена стръв. Първенството ще се проведе на река Въча край Девин.

Научихме американците на сливова ракия

Американците полудяха по българската сливова ракия. Делегацията на националния отбор на САЩ по риболов бе съставена от 15 души.

Още по време на тренировъчния процес състезателите от Америка откриха вълшебството на българския еликсир. Те ползваха от ценния "допинг", за да се стоплят, докато ловят на мразовитото езеро.

В крайна сметка на самия шампионат риболовците от САЩ заеха 12-о място в крайното подреждане.

Най-младият бе на 16

Дете чудо участва на шампионата на лед у нас. Най-младият участник на световното първенство по риболов бе шведът Арвид Ейнарсон. Момчето е едва на 16, но въпреки това бе част от националния отбор на Швеция, който завърши на 11-о място.

Съдиите 3 дни без ток

Снежната буря в Родопите събори електрически стълбове. Край езерото, където бяха настанени съдиите, нямаше ток, а два от трите мобилни оператора не работеха.

На шампионата на планетата бяха избрана 20 български рефери, които следяха за правилата. Те живяха няколко дни в комплекс без ток, вода и отопление заради бедственото положение.

Съдиите трябваше да раздават и картони на състезатели, нарушили правилата. Прегрешения са пробиване на дупка на разстояние по-малко от 5 метра от противник или използване на повече от 2 кг захранка и 1 кг жива стръв.

Реклама
Реклама
Реклама