Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7282509 www.bgdnes.bg

Мъжът на певицата Вероника спасил Димитър Желязков: От 4 рани изтичаше кръвта на Очите

Кви са тия, майка им де е*а? Това крещял несебърският бос Димитър Желязков - Митьо Очите, след като бе ранен в Слънчака при престрелка с групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата. Детайлите около инцидента вчера разказа пред спецсъда бизнесменът Димитър Шкетиев, който се яви да свидетелства по делото срещу Кравата и още 9 подсъдими, научи "България Днес".

Шкетиев е съпруг на фолкпевицата Вероника, занимава се със строителство в Бургас и е от близкото обкръжение на несебърския Ал Капоне.

Реклама

В показанията си Шкетиев признава, че е близък с Очите, пиели кафе, но не знаел какво работи и не си говорили за бизнеса му. Във фаталния ден на 8 юни 2016 г. Шкетиев бил в бургаско заведение заедно с приятеля си Никола Маринов-Магарето. Решили да отидат на разходка до Слънчев бряг. В курорта се уговорили с Желязков да вечерят в ресторант, но тъй като не знаели къде се намира, отишли да вземат боса от офис, където се подвизавал. Там присъствали Александър Алексиев, който бил шофьор или охрана на Очите, зетят на Желязков Велислав и високо момче на име Явор.

Петимата тръгнали пеша към кръчмата "4U", защото била наблизо. Малко преди входа познат спрял Шкетиев и се заприказвали за секунди. През това време останалите влезли в ресторанта. Когато Шкетиев ги настигнал, влязъл вътре и направил една-две крачки, започнали изстрели. "Първо се чуха отвътре в заведението. Всички наскачаха, стана паника. Аз веднага излязох навън, за да се спася. После изстрели се чуваха отвън заведението. Всичко продължи около 15 секунди", спомни си очевидецът пред магистратите.

Той видял две момчета да изнасят Желязков от ресторанта. Носели го на ръце и искали да го вкарат в такси, което се намирало на 50-100 метра. "Хванах го за двата крака, друг го дърпаше за ръцете. Беше напълно отпуснат, с бяло на очите, кървеше обилно и хъркаше. Преди да го качим в таксито изпадна в безсъзнание", обясни Шкетиев. Таксиметровият шофьор им казал, че срещу кръчмата има медицински пункт, където могат да отведат ранения.

След като се погрижил за Очите и се оказал един от спасителите му, Шкетиев се обадил на авера си Кольо Магарето, който му заявил, че е ранен. Тогава бизнесменът се върнал в "4U" и заварил приятеля си да лежи на земята на една страна, прострелян в крака. Всички наоколо стояли и зяпали. Секунди след Шкетиев влезли десетина ченгета, които го проснали на земята и му насочили 10 пищова към главата. Той обяснил, че иска да спаси пострадалия, и тогава полицаите го ескортирали до близкия медицински център. В този момент медиците се сетили да помогнат и домъкнали инвалидна количка, в която да бъде сложен раненият. Шкетиев побегнал с количката към болничния пункт. Спасителната акция е запечатана от камерите в района.

В лечебницата Шкетиев видял да разрязват фланелката на Митьо Очите. Показали се 4-5 огнестрелни рани, от които бликала кръв - 2 в рамената, една в пикочния мехур и една в крака. Целият бил в кръв. Медиците съобщили, че кръвното му е много ниско 60/30. Спасителят искал да даде кръв, но му отказали, защото бил в стрес. "При този инцидент загубих моя приятел Сашо, който беше убит. Приятелят ми Димитър Желязков беше ранен. Никола Маринов също беше прострелян", обобщи с мъка Димитър Шкетиев. Той призна, че е изпаднал в шок след патакламата и не е спал 3 денонощия. Бизнесменът отрече някои подробности от показанията си, които дал пред разследващите дни след инцидента. Заяви, че тогава още е бил под стрес и неадекватен.

Заседанието срещу Кравата и сие отсвири Христо Широков-Широката, сочен за бивш лейтенант на Очите. Смята се, че Широков е посредничил за среща между Кравата и Очите във фаталната вечер. Тъй като в момента Широков е общински съветник в община Поморие, той не се появи да даде показания. В молба до магистратите обяснил, че на 5 февруари ще се гласува бюджетът за 2019 г. и трябва да присъства на сесията на общинския съвет.

Реклама

Привикана бе и Теменужка Терзийска, която е майка на подсъдимия Иван Терзийски. Тъй като са в близка родствена връзка, тя се възползва от правото си по закон да откаже да даде показания. Наскоро Терзийски бе задържан след зулуми в Сандански. След семеен скандал той изпочупил покъщнина и автомобил и се сдоби с нови обвинения. Затова идва с белезници заедно с другите двама арестанти Георги Иванчев и Тодор Славов, които са погнати за раняването на Очите и убийството на гарда му Александър Алексиев.

Магарето с амнезия за стрелбата срещу Кравата

Третият ранен при престрелката Никола Маринов - Кольо Магарето разкри страшна каръщина при появяването си вчера в съда. Той разказа, че месеци след престрелката е преживял тежка катастрофа с автомобила си на пътя между Слънчев бряг и Варна. След инцидента изпаднал в безсъзнание и не помни за събития отпреди произшествието. За да се прецени дали може да потвърди показанията си, които е дал веднага след стрелбата, защитата поиска той да бъде изследван за свидетелска годност. Съдия Стоян Тонев назначи съдебно-психиатрична експертиза, която да каже дали Магарето има амнезия.

Реклама
Реклама
Реклама