Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7284585 www.bgdnes.bg

Ицо Папата се стопи с 35 кила

Ромският лидер Христо Върбанов - Ицо Папата остана кожа и кости! Той се появи отслабнал до неузнаваемост вчера в апелативния спецсъд, за да примоли магистратите за по-лека мярка, видя "България Днес". Върбанов, който е известен и като вуйчото на Азис, едва стъпваше на краката си, ходеше с мъка и трудно говореше. Адвокати и магистрати го спираха да го питат с почуда какво се случва с него.

Към днешна дата циганският барон и шеф на мешерето е пуснат под домашен арест по обвинението, че е шеф на престъпна група, изнудвала закъсали с правосъдието, за да уредят делата им. На първа инстанция Папата получи 9 г. решетки и една трета конфискация на имуществото.

Реклама

Оказа се, че проблемите с Темида не са най-важните за ромския бос. Самият той разкри пред вестника преди няколко месеца, че има карцином на пикочния мехур и претърпял няколко операции. Разказа, че му предстои важна интервенция за премахване на пикочния мехур и други органи, след което той ще трябва да уринира в торбичка. Подобна съдба застигна и несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката в Слънчака, при която бе ранен.

Папата с усмивка на пресъхналата си уста опитваше да си спомни вчера на колко операции се е подложил, но бройката им вече я губи. "Тази последната беше седма", припомни му негова близка, която го придружаваше. Тя разкри, че Ицо Папата се е стопил с цели 35 килограма.

Той толкова не прилича на себе си, че и прокуратурата го забрави. При влизането на съдиите в залата Папата стана да им окаже чест, както се изисква в храма на Темида. Щом го видяха, магистратите се смилиха над него и му препоръчаха да седне и да не стои прав на банката отпред. "Няма пречка заседанието да започне в отсъствието на подсъдимия", заяви прокурор Биляна Дукова. "Но той е тук!", изтъкнаха съдиите. Щом се озърна и видя Върбанов, обвинителката се извини: "А, да, моя грешка".

Магистратите, които гледат процеса срещу Ицо Папата на втора инстанция, трябваше да решат дали да го пуснат от домашен арест в подписка. Защитата представи нови медицински документи. Стана ясно, че между 15 и 21 януари Папата е постъпил в "Пирогов" за нова спешна операция. Приложено бе и писмо от ТЕЛК, с което Върбанов е поканен да се яви на комисия за трудоустрояване.

След като приеха документите, съдиите отсякоха, че служебно са решили да се направи медицинска експертиза на Папата. След запознаване с епикризите му и личен преглед лекарите трябва да кажат какво е актуалното му здравословно състояние след интервенция, която му е направена в началото на декември м.г., дали има подобрение след нея и какви са прогнозите. Освен това трябва да се изясни дали Папата може да участва в процеса и евентуално за какъв период би издържал едно заседание.

Ицо Папата полежа над 3 години в Централния софийски затвор заради 6-годишна присъда за изнудване на бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов. Поискал му 160 хиляди евро, за да не разпространи компромати срещу него в медиите. Предсрочното освобождаване циганският барон си извоювал, тъй като работел като охрана, участвал активно в интеграцията на ромите.

Реклама

През октомври 2017 г. той получи 9 г. като тартор на група за изнудване и търговия с влияние, действала между януари 2010 г. и април 2012 г. На подсъдимата скамейка са още дъщеря му Станка Върбанова, Борис Маринов, който бил шофьор и телохранител, Тома Илиев и Златко Танев. Според обвинението Папата и хората му са принуждавали определени лица да плащат между 3 и 500 хиляди лева. Пари били искани от Станчо Владов и Любомир Илиев-Къдравия с обещанието, че свидетелите по техните дела ще се откажат от показанията си.

"През 2005 г. Цветелин Кънчев издал на Върбанов служебна карта от името на политическо движение "Евророма", с която го титулувал като председател на Върховното мешере. Папата започнал да се представя сред циганската общност с тази длъжност, като парадирал, че има възможности да решава спорове и влияние по висящи наказателни производства", сочи прокуратурата.

По случая дъщерята Станка се отърва с 2 г. условно. Тя изпълнявала указанията на баща си, криела суми и участвала в разговори с потенциални жертви. Борис Маринов получи 11 г. пандиз заради предишни негови осъждания. Той бе сред бандитите, осъдени за бруталния грабеж на семейство Анчови от село Чепинци и изнасилването на двете им дъщери. Заради проточването на делото виновниците бяха тикнати само за 10 г. на топло. Според обвинението той плашел изнудваните от Папата със своето криминално минало и външен вид.

Цар Киро го отрязва

Ромският барон Кирил Рашков - Цар Киро отрязал Папата и не се навил да изнудва с него, става ясно от мотивите към присъдата. Ицо Папата научил, че Любо Къдравия разполага със средства и го разследват за подготовка на убийства. Решил да рекетира бащата на Къдравия за пари, но научил, че той има по-голямо доверие на Цар Киро. Затова планирал да привлече Цар Киро като съучастник и да си поделят плячката. На 15 януари 2011 г. Папата отишъл с приближените си в къщата на Рашков в село Катуница. Похвалил се, че има връзки в полицията и прокуратурата и че може да осигури свидетели, чрез които да набеди Къдравия или Станчо Владов като поръчители на убийството на своя братовчед Тани Танев от Долни Дъбник. През това време щерката Станка обикаляла из къщата и оглеждала стаите. Домакинът Цар Киро се стреснал, че гостите проучват къщата с цел отвличане на дъщеря му. Папата предложил на Цар Киро съвместно извършване и на други престъпления, но той отказал.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама