Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7287199 www.bgdnes.bg

Оправдават Добринка и Димитър, не са ступали ченге

След полицейско насилие в метрото

Пострадалите завеждат дела срещу МВР, униформеният нападател се измъква сух

Оправдани за хулиганство и съпротива на орган на властта са мъж и жена от София, които в началото на 2015 години обвиниха полицай, че ги е пребил в метрото. Върховният касационен съд призна за невиновни Добринка Божилова и Димитър Славков и по обвинението, че са удряли униформения. Решението на върховните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.

Реклама

Сега Добринка Божилова и Димитър Славков ще заведат гражданско дело срещу МВР за обезщетение по Закона за отговорността на държавата за вреди, съобщават техните адвокати Николай Хаджигенов и Лъчезар Босаков. Междувременно Божилова води дело за неправомерното й задържане. То вече е стигнало до последната инстанция - Върховния административен съд.

"Една от най-големите ми победи в съда срещу полицейското насилие! След години борба на всички инстанции най-накрая ВКС потвърди оправдателната присъда на Димитър и Добринка, които бяха зверски пребити от полицай в метрото без никаква причина и след това съдени за "нападение срещу полицай. Дано това допринесе за бъдеща превенция от полицейския произвол, който се шири в държавата ни, и делото за обезщетение накара служителите на МВР да спазват закона, който следва да се прилага еднакво за всички, написа адвокат Лъчезар Босаков във фейсбук.

На първа инстанция Софийският районен осъди условно Добринка Божилова и Димитър Славков. По-късно градският съд ги оправда, а ВКС потвърди това решение окончателно преди два дни.

Самият полицай - Цветелин Цветанов, така и не беше съден, след като прокуратурата отказа да го разследва заради липса на доказателства за извършено престъпление. Това се случи въпреки видимите следи от побой по тялото на Добринка и счупения лакът на Димитър при поставянето на белезниците. Пострадалите имат медицински свидетелства за травмите си. Налице е и видеозапис, който пострадалите са успели да направят. Служителят на МВР обаче твърди, че се е самоотбранявал от двамата граждани. По думите му те били пияни и го заплашвали. Той обаче е представил медицинска експертиза, в която е записано само, че е бил одраскан и имал контузия на пръста на ръката.

Добринка разказа, че инцидентът е станал, след като отишла да изпрати свой приятел до метрото.

"Дойде полицай да ни направи проверка на личните документи, аз нямах съответно, защото живея на 2 минути от метрото и не си ги бях взела, казах му, че ще се обадя на мъжа ми да ги донесе, и той ни помоли да влезем в служебната стая", обясни пострадалата. Във въпросното помещение камери няма, но на записа от метростанцията се вижда, че Добринка излиза чак след около 45 минути, притискайки ръце към лицето си.

"Моят приятел му каза, че мирише лошо и да спазва дистанция, и оттам явно му се отключи агресията. Преди ударите не сме го провокирали с нищо. Изпаднах в несвяст още след първия удар. По думите на моя приятел с четири юмрука лицето ми е било цялото в кръв", сподели още тогава Добринка.

Реклама
Реклама
Реклама