Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7287231 www.bgdnes.bg

Самотата, разказана в танц

"Черните рози" на Елин Пелин разцъфтяват в "Сфумато"

"Черните рози" на Елин Пелин за първи път "разцъфнаха" на сцена в танцовия спектакъл на Анна Кабакова, който можете да изживеете на 2 март на сцената на Театрална работилница "Сфумато". Хореографът и танцьор Анна Кабакова представя чрез езика на танца своя чувствен разказ на импресията "Самотни дървета" от сборника на Елин Пелин "Черни рози".

"Красиви са двете дървета в разказа на Елин Пелин, красиви, но самотни. Ние се опитваме да разкажем тяхната история през човешките очи. Едно представление за болката, самотата, любовта и танца. В "Самотни отдалеч" аз си представих дърветата като мъж и жена и какво се случва с тях, когато са самотни. Може да си сам на хълм или в планина, но може да си сам и сред хората. Кръговратът на самотата да търсиш някого, да го намираш, но все нещо да те спира и ти пак да оставаш сам", споделя Ана Кабакова. Според нея, има риск спектакълът да не се разбере, да не се хареса. "Но пък аз съм чиста пред себе си. Искам хората да видят това, което е в мен, а не нещо, което е удобно, лесно, шарено и приятно в рамките на един час."

Реклама

Сценографията на Андреа Попова ни препраща в призрачна гора, а телата на Благовеста Митева, Симона Тодорова, София Адамова, Васил Зелямов и Калин Калинов пресъздават танцов рисунък, който ще ви хареса. "Самотни отдалеч" е разказ за самотата, която сами си причиняваме. Разказ за времето, когато избираш да си тръгнеш, вместо да се бориш за това, което искаш. В текста дърветата са разделени от природата, поставила ги на различни места, но ние хората си го причиняваме сами", казва още Кабакова.

"Заобиколени сме от индивидуалности, на вид сме уж самостоятелни личности, но хората често забравяме, че когато затваряме входната врата, това, което най-вече ни трябва, е целувката на любимия човек. Но не само сега, а всеки път. Дори когато го разберем, упорито отказваме да свалим високите стени, дълбоките ями и "километрите разстояние", с които се заобикаляме. Звучи така: "Самотни отдалеч, самотни отблизо и пак, и пак, и пак започвам отначало", съгласява се с хореографката и сценаристката Андреа Попова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама