Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7288197 www.bgdnes.bg

Валентин е българският Зукърбърг

За 4 месеца приложението е събрало над 6000 потребители

Валентин Хинов е българският Марк Зукърбърг!

Великотърновецът създаде социална мрежа, сходна на фейсбук и инстаграм. Нашенецът смело е тръгнал по стъпките на Зукърбърг, който през 2004 г., още студент, създаде най-масовата мрежа в интернет. Заради печелившата си технология Марк натрупа богатство от над 62,8 милиарда щатски долара.

Валентин разработва програмата в рамките на една година заедно със свой колега. Основният замисъл е хората да споделят книги, филми, статии, шоута и др.

Реклама

"Идеята е, когато гледаш филм или прочетеш книга, да дадеш мнението си. Платформата не е за споделяне на снимки или статуси. Това е идея, направена от мненията на много мои познати и приятели", коментира пред "България Днес" Хинов.

Въпреки че програмата е пусната на пазара през октомври миналата година, само за 5 месеца тя е свалена над 10 000 пъти. Над 6000 потребители я използват активно.

"Предимно я използват хора от САЩ, но имаме потребители от цял свят. За момента е само на английски език, но много хора ни пишат, защото я искат преведена и на техните езици. Това ще стане скоро", разкрива българинът.

Признава, че е доразвиването на приложението е трудно, защото екипът му е малък. "С мен работят още моят колега Рори и един уебдизайнер, който оформя визията. Трудно е, но това е една мечта", каза той.

Страстта си към компютрите Валентин получава от родителите си, които се занимават с технологии. Завършва американския колеж "Аркус" във Велико Търново, а след това университета "Абъртей" в Шотландия. Днес работи като ИТ специалист в Единбург.

Реклама

27-годишният българин разкрива, че от дълги години прави приложения за световни компании, но в един момент решил, че иска да направи нещо свое.

Приложението му направило впечатление на най-голямата интернет корпорация Гугъл, която започва да промотира българската идея.

Финансирането за мрежата е изцяло негово и на неговия сътрудник. Според мнозина нашенецът тръгва по стъпките на създателя на фейсбук Марк Зъкурбург, който заради печелившата технология натрупа богатство от над 62,8 милиарда щатски долара.

Приложението може да бъде разгледано и свалено от тук: curatedapp.co

Виктория СТОЯНОВА

Реклама
Реклама
Реклама