Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7288440 www.bgdnes.bg

Кървавата Иванка поръчала куче, а не брат си

Пред тотален провал е делото срещу Иванка Ройдова, обвинена за поръчителство на шест убийства на нейни роднини в пловдивското село Брани поле. Със свое решение Върховният касационен съд е отменил присъдата от три години затвор на прочулата се с прякора си Кървавата Иванка пенсионерка. Повод са допуснати куп нарушения и шокиращи разминавания във фактите при разглеждане на случая от предните две инстанции.

В мотивите си върховните магистрати директно поставят под съмнение твърдението на прокуратурата, че Ройдова е искала да ликвидира своя брат Стойчо, децата и внуците му. След елиминирането им Иванка се надявала единствена да сложи ръка върху 4 млн. долара, останали като наследство от баща й в САЩ. За да реализира зловещите си планове, Кървавата Иванка се спазарява с наемен убиец.

Реклама

За беля посредникът, който свърза Кървавата Иванка с килъра, се оказва ченге под прикритие и през март 2016 г. тя е арестувана.

Веднага след акцията роднини на Ройдова и пловдивски спецченгета се усъмниха, че уликите са манипулирани, за да може прокуратурата да си осигури гръмко разкритие. Съмнително дори се оказа съществуването на мистериозния украинец, на когото Иванка е платила, за да изпълни поръчката. Впоследствие липсата на килъра бе призната и от съда. Така на втора инстанция Кървавата Иванка бе оправдана по обвиненията, че е склонявала неидентифициран украински гражданин да извърши убийствата. Пловдивският апелативен съд все пак я прати за три години в затвора заради планираната вендета. Ройдова от своя страна продължи да твърди, че на записаните разговори с ченгето не се чува да обсъжда убийството на близките си. Според прокуратурата при разговорите Райдова ползвала специална парола. Говорейки за необходимостта от евтаназия на домашното си куче, тя имала предвид ликвидирането на брат си.

Още в началото на делото стана ясно, че такова куче наистина съществува, с което тезата на прокурорите олекна. Разпит на ветеринарен лекар установи, че животинчето на Иванка действително е било болно. Далматинецът едва ходел и имал тумори по тялото, което налага евтаназията му.

Разминаванията между лекаря и тайния агент така и не са разгледани от първите две инстанции. Без значение, че в кодовите разговори на Ройдова никъде не се обсъждат конкретни детайли за планираната семейна вендета.

Отказът да бъдат проверени щателно противоречията дава повод на ВКС да върне делото за ново разглеждане. Отделно от това върховните магистрати засичат и още множество нарушения. Сред тях са шокиращи разминавания в показанията на агента под прикритие, на чиито думи се крепи цялото дело за замисляното от Кървавата Иванка шесторно убийство.

Според твърденията на тайното ченге първата му срещу с Иванка е на 14 март 2016 г. Тогава двамата обсъждат вендетата, а Иванка му дава номера на мобилния си телефон. В същия момент представените доказателства сочат, че ченгето е звъняло на същия номер ден по-рано, когато не би трябвало да познава още Ройдова, аргументира ВКС решението за връщане на делото.

Реклама
Реклама
Реклама