Марти Джито пуснат тихичко на свобода

Приятел
Автор: БД Онлайн

Марти Джито пуснат тихичко на свобода

Мартин Георгиев-Джито изкара 8 месеца в килията

Кримигероят Мартин Георгиев-Джито излезе тихомълком на свобода след 8-месечен престой зад решетките! В четвъртък изтече максималният срок от 8 месеца, в който според закона арестант може да е задържан без внесено дело в съда, научи "България Днес". Още в последния ден на януари на първа инстанция магистратите от спецсъда изменят мярката на сочения за наркобос в подписка. Специализираната прокуратура подава протест пред апелативния спецсъд, но в последния момент го оттегля и решението влиза в сила.

По този начин Джито се озовава свободен като птичка. Въпреки че се измъкна от акцията на полицията и 3 години и половина бе търсен с червена бюлетина от Интерпол, за Мартин Георгиев съдиите приемат, че няма опасност да се укрие. Още щом се предаде, съдии отбелязаха, че такъв риск не съществува, защото никой не го е търсил наистина, а защитата посочи, че Джито си е бил у дома. За него имало само една призовка за 14 януари 2015 г. - деня, в който маскирани ченгета атакуваха семейната къща в столичния кв. Бояна. По случая не бе приложена и европейската заповед за арест за Джито, като наблюдаващият прокурор Детелина Йотова обясни, че тя е в друго дело.

Съдиите изтъкват и проблемите със здравето на обвиняемия - имал херния, която трябвало да се оперира. При предишни разглеждания на мярката му за неотклонение стана ясно, че Джито се оплаква от аневризма в мозъка. Остава загадка защо спецпрокуратурата не е успяла за 8 месеца да внесе делото срещу Джито в съда, след като други обвиняеми прави клиенти на Темида за далеч по-кратко време.

Мартин Джито е обвинен като един от шефовете на престъпна банда за наркоразпространение, палежи, държане на оръжия, данъчни престъпления. На сметката на групата бяха записани 3 поръчки за убийства - на дясната ръка на Брендо Георги Семерджиев - Жоро Шопа, на човека на Маргините Тихомир Дочев-Мравката и на висаджията и собственик на "Какао бийч" Радостин Бързанов - Радо Слънцето. За "фабриката за убийства" бяха давани гръмки пресконференции от разследващите.

Оказва се, че солидни доказателства за покушенията, които да издържат в съда, няма. Затова прокурорите Йотова и Цветослав Вергов свалят тези обвинения. По този начин групата за мокри поръчки, описвана като "Килърите 6", се понижава до обикновена банда за наркотици.

Според спецпрокуратурата другият лидер на организацията е майката на Джито - Мила Георгиева. Преди години тя първо бе погната за ДДС шашми с месо и по заглавието на операцията бе кръстена Универсалната. Обвинени с нея са още бившият й съпруг Михаил Георгиев, брат й Ангел Ангелов, доведеният й брат Максим Кулишев, експолицаят Мирослав Стоянов, бизнесменът Георги Божилов - Жоро Тениса, Антони Янков, Олег Попов и Пламен Цеков-Тлъстуша.

Обвинението сочи, че Мила и Мартин финансирали наркооранжерия, останалите отговаряли за производството и контролирали дилърите. В действителност криминалисти не откриват следи от марихуана в склада в Горна Малина, посочен от свидетел. В дома на Максим Кулишев, който е син на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, ченгетата намират в буркан трева за 1700 лева. "Това е медицинска марихуана, с която лекувам глаукомата си", контрира собственикът.

Повечето от близо 100-те свидетели, описани в обвинителния акт, в съдебна зала се отмятат от показанията си. Един от култовите разпити е на бургаския кримитип Симеон Стоянчов - Малката Рижа. Пред разследващите той разказал как палил шезлонги на Слънчака, докато бачкал като охрана за Марти Джито. Пред спецмагистратите не е много словоохотлив. "Кой е тоя Мартин Георгиев? Познато ми е името, защото съм гледал новини", започва Рижата. После изпада в лични откровения в храма на Темида: "Ще пръдна, ще падна и ще стана и пак ще продължа". Заради неадекватното поведение му назначават психиатрична експертиза, а медиците установяват, че свидетелят има личностна дисхармония и злоупотребява с психостимуланти, но може да разбира случващото се.

Показания по делото дават ъндърграунд представители като Радослав Иванов-Темерута и Кирил Киров-Японеца. След като процесът се точи няколко години в спецсъда, най-неочаквано той е рестартиран. Причината е, че една от съдебните заседателки решила да става полицайка и съставът трябва да се попълни с нов член, а делото да се гледа отначало.

Докато се гледа делото, материалите срещу Мартин Джито са отделени, защото той е в неизвестност. След като младият мъж излиза от нелегалност през юни м.г., всички очаквания са, че задочното дело срещу него ще бъде обединено с това на групата на майка му, което повторно трябва да се гледа в съда. По необясними причини това не се случва и синът на Мила остава извън процеса.

На 2 октомври м.г. се провежда разпоредително заседание на началото на новия процес. Стартът се оказва фалстарт, защото съдът намира пропуски в обвинителния акт и връща обвинителния акт на прокуратурата за поправка. Магистратите откриват разминавания във времена и места в описателната част и диспозитива на прокурорския акт, които биха попречили на организирането на защитата на подсъдимите. Не е ясно как Мила и компания са се защитавали няколко години с почти същия обвинителен акт, коментират запознати. Към днешна дата делото е в спецпрокуратурата, която трябва да поправи неточностите. Дали Марти Джито ще бъде даден на съд с останалите този път - остава загадка.

И тъстът Черния Роди се измъкна

Седмица след акцията срещу Мила и сие през януари 2015 г. беше погната и групата на варненеца Радослав Калчев - Черния Роди. Преди акциите дъщеря му Жанета заживява с Мартин Джито и му ражда дете. Между двете семейства има тесни семейни и бизнес връзки, обявяват разследващите. Подобно на Марти Джито, тъстът му Роди също успява да избяга преди акцията. Той и хората му са обвинени за дрога, рекет и поръчка на убийствата на Борислав Манджуков и на предприемаческото семейство Дамянови. Обвиненията за убийствата и на тази група падат заради липса на доказателства. Роди е задържан през юни 2017 г. в Испания, където долетял от Доминикана. След като е върнат у нас, прокурор Йотова се споразумява с него за 2 г. условно. Съдът отказва и му дава една година ефективно. След като си я излежава, Роди е на свобода.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Мъжът на Мейзер допринесъл за смъртта си

Мъжът на Мейзер допринесъл за смъртта си

Ники Димов е допринесъл с поведението си за фаталния си край. Това става ясно от решението на върховните магистрати, които върнаха Анита Мейзер в сливенския зандан. Това не оправдава Анита, която е трябвало да прецени дали да стегне опашките. Магистратите подчертават и че по-малката възраст на Ники Димов няма отношение към нещастния случай.

Килърът с вилицата е луд, няма да го съдят

Килърът с вилицата е луд, няма да го съдят

Димитър прави главата на Златена на пихтия Димитър Ръжев вече е настанен в психиатрия вместо в зандана Измъкна се жестокият гробар Димитър Ръжев, направил на пихтия главата на приятелката си Златена Стоянова в хотел "Рила" през декември. След два месеца престой за изследвания в Ловешката психиатрия експертите са категорични,

Ново четворно клане в Нови Искър

Ново четворно клане в Нови Искър

Не мина и година след шесторното убийство Килърът затрива родителите си, по-малкия си брат и баба си, увил телата в одеяла и ги скрил под дюшеци След шесторното убийство през април миналата година в Нови Искър се случва нова ужасяваща четворна кървава драма. Два дни живее с труповете на съсеченото си с брадва семейство 25-годишният килър Георги


Лъвицата - рекордьор 
по отложени дела

Лъвицата - рекордьор по отложени дела

26 пъти се пропускат заседания, Светослав Петков чист като сълза Рекордьор в отложените дела срещу него се оказва Светослав Петков, познат като Лъвицата сред криминалистите. Той е сочен за автоджамбазин номер 1 от полицаите, но пред Темида е чист като сълза. До момента срещу него няма произнесена нито една присъда,

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

28-годишна майка моли: Да спасим сина ми от левкемията!

28-годишна майка моли: Да спасим сина ми от левкемията!

Нужни са трансплантация на стволови клетки и 300 000 евро 300 000 евро за спешна трансплантация на стволови клетки могат да спасят живота на 9-годишния Реян! "Още с раждането синът ми не изплака. После получи гърчове, а след време го диагностицираха с епилепсия. Беше в критично състояние в ИСУЛ, а след 4 дни в преливания и мъки дойде и

Боевски духна зад граница

Боевски духна зад граница

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е духнал от България и пропусна делото за бардака в столичния хотел "Шератон", по което трябваше да свидетелства! Щангистът е напуснал страната на 28 януари през ГКПП Летище София и следите му се губят, научи "България Днес". Той не е намерен от призовкарите,

Щерката на Боби заживя в Америка

Щерката на Боби заживя в Америка

20-годишната красавица Елинор стана студентка в Бостън По-малката дъщеря на Борислав Михайлов замина да живее и учи в Америка, научи "България Днес". 20-годишната красавица Елинор следва политически науки и международни отношения в Североизточния университет в Бостън. Учебното заведение е особено престижно.

Урсула вече е жена нула

Урсула вече е жена нула

Пълна нула! Това остана от пърхащите клепки, изкуствения бюст и екстеншъните на травестита Урсула, познат по лична карта като Борислав Сапунджиев, видяха топпапараците на "България Днес". С визия, достойна за корица на моден каталог за мъжко бельо, синеокият Борислав показа на столичанки, че хубавият мъж и под силен грим и проскубан екстеншън се

Валери, Ники и Николета се събраха

Валери, Ники и Николета се събраха

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Легендата Шабан Шаулич загина в тежка катастрофа

Легендата Шабан Шаулич загина в тежка катастрофа

Един от най-известните певци в Сърбия и легенда на югофолка Шабан Шаулич е загинал в катастрофа в Германия тази сутрин. Информацията бе потвърдена от зетя на певеца Бата Миркович. 67-годишният Шаулич е пътувал с лек автомобил към международното летище в Дортмунд, а катастрофата е станала край град Билефелд. Певецът не е шофирал колата.

Пилето мляска пиленцето си

Пилето мляска пиленцето си

Половинката на бизнесмена Николай Методиев-Пилето е за завиждане. Красивата Ралица Михова не трябва да чака Свети Валентин, за да получи страстна целувка насред улицата от съпруга си, видяха топпапараците на "България Днес". Те изловиха влюбените да се натискат на паважа до романтично червения си прескъп "Мерцедес",

Силвия Кацарова си плаща навреме

Силвия Кацарова си плаща навреме

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Виктор Джуката тихомълком екстрадиран от Сърбия

Виктор Джуката тихомълком екстрадиран от Сърбия

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

735 кг шарани издърпа България

735 кг шарани издърпа България

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Най-коментирани

28-годишна майка моли: Да спасим сина ми от левкемията!

28-годишна майка моли: Да спасим сина ми от левкемията!

Нужни са трансплантация на стволови клетки и 300 000 евро 300 000 евро за спешна трансплантация на стволови клетки могат да спасят живота на 9-годишния Реян! "Още с раждането синът ми не изплака. После получи гърчове, а след време го диагностицираха с епилепсия. Беше в критично състояние в ИСУЛ, а след 4 дни в преливания и мъки дойде и

Легендата Шабан Шаулич загина в тежка катастрофа

Легендата Шабан Шаулич загина в тежка катастрофа

Един от най-известните певци в Сърбия и легенда на югофолка Шабан Шаулич е загинал в катастрофа в Германия тази сутрин. Информацията бе потвърдена от зетя на певеца Бата Миркович. 67-годишният Шаулич е пътувал с лек автомобил към международното летище в Дортмунд, а катастрофата е станала край град Билефелд. Певецът не е шофирал колата.

Валери, Ники и Николета се събраха

Валери, Ники и Николета се събраха

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Варди измамен с 40 000

Варди измамен с 40 000

Английският национал Джейми Варди е изгорял в измама за 40 000 лири, пише "Сън". Нападателят на "Лестър" плаща сумата като депозит за доставка на скъпа спортна кола. Но уговореният срок изтича, а автомолбилът така и не пристига. Варди се обажда на полицията за съдействие, но засега не е ясно дали ще успее да си върне парите.

Деси Банова на психолог след катастрофата

Деси Банова на психолог след катастрофата

Съпругата на експрезидента Росен Плевнелиев – Деси Банова, е потърсила услугите на психолог след катастрофата миналата седмица,пише „Галерия“. Бившата синоптичка се блъсна с джипа си и макар че се отърва с леки наранявания, се изплашила сериозно. Оттогава не можела да спи и започнала да получава леки паник атаки.

Благой Георгиев изненада Златка Райкова с вечеря и рози за Свети Валентин (Снимки)

Благой Георгиев изненада Златка Райкова с вечеря и рози за Свети Валентин (Снимки)

Плеймейтката Златка Райкова сподели в Инстаграм профила си снимка с огромен букет от рози от Благой Георгиев. Жестът вероятно е по случай Свети Валентин. "Обичам тебе и всичко, което ни предстои, Благой Георгиев!", пише Райкова. В допълнение към подаръка има и мече, а освен това футболистът й приготвя и вечеря изненада.

Лияна: Връзката ми с Благой беше грешка

Лияна: Връзката ми с Благой беше грешка

Фолкпевицата Лияна призна, че връзката й с Благой Георгиев е била една от най-големите грешки в живота й. Тя се влюбила сляпо във футболиста, който по това време чакаше първото си дете от гимнастичката Христина Витанова. Лияна повярвала, че ще са заедно цял живот, но бързо разбрала, че Благой не е сериозен.

Почина легендарният дизайнер на "Шанел" Карл Лагерфелд

Почина легендарният дизайнер на "Шанел" Карл Лагерфелд

Карл Лагерфелд почина днес на 85-годишна възраст, съобщава френското списание Paris Match . Легендарният дизайнер на "Шанел" се е чувствал зле в последните няколко дни. Не се е появил и на последното си ревю в Париж, като от модната линия изтъкнаха като главна причина за отсъствието му, че е бил прекалено уморен.

Ким Кардашиян шокира с рокля без сутиен, която едва скрива гърдите й (Снимки+видео)

Ким Кардашиян шокира с рокля без сутиен, която едва скрива гърдите й (Снимки+видео)

Ким Кардашиян изобщо не се притесни за пореден път да покаже плът. 38-годишната звезда се появи на червения килим с рокля, дело на Тиери Мюглер. Черната рокля разкриваше огромна част от пищното тяло на Кардашиян. Компания й правеше известният коафьор Крис Апълтън, който грабна приза за "Най-добър фризьор" за годината.

Адреналинка пие кръв в "Плейбой"

Адреналинка пие кръв в "Плейбой"

Актрисата покори и Бродуей Евгения Радилова от „Господари на ефира“ като вампир на 21 страници за мъже Българската актриса Евгения Радилова, позната като адреналинката Ени от "Господари на ефира", лъсна на 21 страници в иконичното издание "Плейбой". Фотосесията й на фентъзи геоинята й Вампирела, за която нашенката взе и американски приз,

Колийн на църква

Колийн на църква

Колийн Рууни търси утеха в Бог, след като бракът и с неверния Уейн върви към провал. Футболистът на "ДС Юнайтед" бе хванат в крачка с американска барманка във Флорида, което вбеси Колийн. Думата "развод" все по-често се чува, когато става въпрос за отношенията на популярната двойка. Уейн Рууни и Колийн имат четири момчета и евентуална раздяла ще

Подсъдим с Баретата изчезва мистериозно

Подсъдим с Баретата изчезва мистериозно

Един от основните играчи в ДДС схема с горива за 8 милиона лева, по която подсъдим е и Златомир Иванов-Баретата, изчезва мистериозно! Следите на Кирил Илиев се губят от края на м.г., а след като за пореден път не се появи за процеса, спецсъдът нареди делото срещу него да се гледа задочно, научи "България Днес".

Варди измамен с 40 000

Варди измамен с 40 000

Английският национал Джейми Варди е изгорял в измама за 40 000 лири, пише "Сън". Нападателят на "Лестър" плаща сумата като депозит за доставка на скъпа спортна кола. Но уговореният срок изтича, а автомолбилът така и не пристига. Варди се обажда на полицията за съдействие, но засега не е ясно дали ще успее да си върне парите.

Книги в кофа за смет

Книги в кофа за смет

Пламен Пасков публикува снимка на изхвърлени книги в кофа за смет. Публикацията му предизвика вълна от негодувание и коментари в социалните

Левски бяга с нов паспорт

Левски бяга с нов паспорт

Актьорът Веселин Плачков, който стана известен с превъплъщението си в Апостола на свободата, крачи доволен по софийските улици с нов задграничен паспорт. Плачков, който е съпруг на певицата Мариана Попова, явно се кани да заведе семейството на екзотична почивка. Преди броени месеци актьорът стана горд татко на момиченце.

"Червена" завера праща Манолев в "Лудогорец"

"Червена" завера праща Манолев в "Лудогорец"

Грандиозният трансфер на Станислав Манолев в "Левски" се провали. Ветеранът предпочете офертата на "Лудогорец" пред тази на "сините". Опитният футболист бе напъден от "червените" след идването на Любо Пенев. И бе пред подпис със "сините". Той имаше няколко разговора с изпълнителния директор Павел Колев,

Джизъса и Златка на романтично гурме изживяване

Джизъса и Златка на романтично гурме изживяване

Истински ценители на храната се оказаха Благо Джизъса и Златка Райкова, видя "България Днес". Звездната двойка се отдаде на изтънчен обяд в столичен мол. За да е пълноценно гурме изживяването, двамата обстойно разгледаха и обсъдиха менюто, след което поръчаха. Веднага щом блюдата им пристигнаха, двамата лакомо започнаха да ядат,

Италия приютява наши таланти

Италия приютява наши таланти

„Ще покажа, че българите заслужаваме да играем в Серия „А“! Такава закана направи Кирил Десподов при представянето си като играч на „Каляри“ и е на път да спази обещанието си. Продаденият за над 4 млн. евро Футболист №1 на България за 2018 г. получи високи оценки за играта си при победата с 2:1 над „Парма“.

Рибери баща за пети път

Рибери баща за пети път

Футболистът на "Байерн" (Мюнхен) Франк Рибери стана баща за пети път! Той е отпътувал за Англия след своите съотборници за гостуването на "Ливърпул" в Шампионската лига. Тази вечер баварците излизат на "Анфийлд Роуд" в първи осминафинален мач. Рибери не желае да се шуми около щастливото събитие в неговия живот и не споделя никаква информация за

"Ливърпул" отсече: Салах не се продава!

"Ливърпул" отсече: Салах не се продава!

Звездата на "Ливърпул" Мохамед Салах не се продава! Това обявиха категорично от клуба, съобщават британските медии. Египетският национал със сигурност остава дългосрочно на "Анфийлд". Така той ще може да е изцяло съсредоточен върху днешния суперсблъсък в Шампионската лига срещу "Байерн" (М). Дербито е довечера, а домакини са "мърсисайдци".