Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7288524 www.bgdnes.bg

Марти Джито пуснат тихичко на свобода

Кримигероят Мартин Георгиев-Джито излезе тихомълком на свобода след 8-месечен престой зад решетките! В четвъртък изтече максималният срок от 8 месеца, в който според закона арестант може да е задържан без внесено дело в съда, научи "България Днес". Още в последния ден на януари на първа инстанция магистратите от спецсъда изменят мярката на сочения за наркобос в подписка. Специализираната прокуратура подава протест пред апелативния спецсъд, но в последния момент го оттегля и решението влиза в сила.

По този начин Джито се озовава свободен като птичка. Въпреки че се измъкна от акцията на полицията и 3 години и половина бе търсен с червена бюлетина от Интерпол, за Мартин Георгиев съдиите приемат, че няма опасност да се укрие. Още щом се предаде, съдии отбелязаха, че такъв риск не съществува, защото никой не го е търсил наистина, а защитата посочи, че Джито си е бил у дома. За него имало само една призовка за 14 януари 2015 г. - деня, в който маскирани ченгета атакуваха семейната къща в столичния кв. Бояна. По случая не бе приложена и европейската заповед за арест за Джито, като наблюдаващият прокурор Детелина Йотова обясни, че тя е в друго дело.

Реклама

Съдиите изтъкват и проблемите със здравето на обвиняемия - имал херния, която трябвало да се оперира. При предишни разглеждания на мярката му за неотклонение стана ясно, че Джито се оплаква от аневризма в мозъка. Остава загадка защо спецпрокуратурата не е успяла за 8 месеца да внесе делото срещу Джито в съда, след като други обвиняеми прави клиенти на Темида за далеч по-кратко време.

Мартин Джито е обвинен като един от шефовете на престъпна банда за наркоразпространение, палежи, държане на оръжия, данъчни престъпления. На сметката на групата бяха записани 3 поръчки за убийства - на дясната ръка на Брендо Георги Семерджиев - Жоро Шопа, на човека на Маргините Тихомир Дочев-Мравката и на висаджията и собственик на "Какао бийч" Радостин Бързанов - Радо Слънцето. За "фабриката за убийства" бяха давани гръмки пресконференции от разследващите.

Оказва се, че солидни доказателства за покушенията, които да издържат в съда, няма. Затова прокурорите Йотова и Цветослав Вергов свалят тези обвинения. По този начин групата за мокри поръчки, описвана като "Килърите 6", се понижава до обикновена банда за наркотици.

Според спецпрокуратурата другият лидер на организацията е майката на Джито - Мила Георгиева. Преди години тя първо бе погната за ДДС шашми с месо и по заглавието на операцията бе кръстена Универсалната. Обвинени с нея са още бившият й съпруг Михаил Георгиев, брат й Ангел Ангелов, доведеният й брат Максим Кулишев, експолицаят Мирослав Стоянов, бизнесменът Георги Божилов - Жоро Тениса, Антони Янков, Олег Попов и Пламен Цеков-Тлъстуша.

Обвинението сочи, че Мила и Мартин финансирали наркооранжерия, останалите отговаряли за производството и контролирали дилърите. В действителност криминалисти не откриват следи от марихуана в склада в Горна Малина, посочен от свидетел. В дома на Максим Кулишев, който е син на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, ченгетата намират в буркан трева за 1700 лева. "Това е медицинска марихуана, с която лекувам глаукомата си", контрира собственикът.

Повечето от близо 100-те свидетели, описани в обвинителния акт, в съдебна зала се отмятат от показанията си. Един от култовите разпити е на бургаския кримитип Симеон Стоянчов - Малката Рижа. Пред разследващите той разказал как палил шезлонги на Слънчака, докато бачкал като охрана за Марти Джито. Пред спецмагистратите не е много словоохотлив. "Кой е тоя Мартин Георгиев? Познато ми е името, защото съм гледал новини", започва Рижата. После изпада в лични откровения в храма на Темида: "Ще пръдна, ще падна и ще стана и пак ще продължа". Заради неадекватното поведение му назначават психиатрична експертиза, а медиците установяват, че свидетелят има личностна дисхармония и злоупотребява с психостимуланти, но може да разбира случващото се.

Реклама

Показания по делото дават ъндърграунд представители като Радослав Иванов-Темерута и Кирил Киров-Японеца. След като процесът се точи няколко години в спецсъда, най-неочаквано той е рестартиран. Причината е, че една от съдебните заседателки решила да става полицайка и съставът трябва да се попълни с нов член, а делото да се гледа отначало.

Докато се гледа делото, материалите срещу Мартин Джито са отделени, защото той е в неизвестност. След като младият мъж излиза от нелегалност през юни м.г., всички очаквания са, че задочното дело срещу него ще бъде обединено с това на групата на майка му, което повторно трябва да се гледа в съда. По необясними причини това не се случва и синът на Мила остава извън процеса.

На 2 октомври м.г. се провежда разпоредително заседание на началото на новия процес. Стартът се оказва фалстарт, защото съдът намира пропуски в обвинителния акт и връща обвинителния акт на прокуратурата за поправка. Магистратите откриват разминавания във времена и места в описателната част и диспозитива на прокурорския акт, които биха попречили на организирането на защитата на подсъдимите. Не е ясно как Мила и компания са се защитавали няколко години с почти същия обвинителен акт, коментират запознати. Към днешна дата делото е в спецпрокуратурата, която трябва да поправи неточностите. Дали Марти Джито ще бъде даден на съд с останалите този път - остава загадка.

И тъстът Черния Роди се измъкна

Седмица след акцията срещу Мила и сие през януари 2015 г. беше погната и групата на варненеца Радослав Калчев - Черния Роди. Преди акциите дъщеря му Жанета заживява с Мартин Джито и му ражда дете. Между двете семейства има тесни семейни и бизнес връзки, обявяват разследващите. Подобно на Марти Джито, тъстът му Роди също успява да избяга преди акцията. Той и хората му са обвинени за дрога, рекет и поръчка на убийствата на Борислав Манджуков и на предприемаческото семейство Дамянови. Обвиненията за убийствата и на тази група падат заради липса на доказателства. Роди е задържан през юни 2017 г. в Испания, където долетял от Доминикана. След като е върнат у нас, прокурор Йотова се споразумява с него за 2 г. условно. Съдът отказва и му дава една година ефективно. След като си я излежава, Роди е на свобода.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама