Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7289244 www.bgdnes.bg

Животни изчезват от зоопарк

Мистерия в Благоевград 

Някой похити кокошките и петела, козлетата в стрес 

Кокошки и петел мистериозно изчезнаха от зоологическата градина в Благоевград!

Преди дни служители на парка откриват празни клетките на дамските пернати, като от тях няма и следа. По-късно е установена липсата и на петела. През годините зоопаркът често има проблеми с набезите на близко живеещите роми. Те ходят при клетките, режат мрежите и отмъкват животни, чиито следи впоследствие се губят.

"Късат главите на кокошките и ги мятат в тенджерите. Няма как да ги хванеш, че са ги откраднали", коментираха посетители на парка. Ромите категорично отричат да имат пръст в мистерията и обвиняват деца хулигани, че крадат кокошките.

Реклама

От зоопарка признаха, че козичките са в стрес, като вероятно усещат, че те може да са следващите жертви на кражбите. От вандалските прояви се стресирал и лъвът - апаши отмъкнали част от оградата му, но той не се е възползвал от възможността да избяга. Заграждението вече е възстановено и няма опасност за посетителите на парка.

"Всеки може да влезе в зоологическата градина. Вероятно първо оглеждат и правят план за кражбата. След това се връщат през нощта, пресягат се през загражденията и животни изчезват", признаха от охраната на зоокъта.

"Взели сме строги мерки за охраната на зоопарка. Проблемите са от години, но напоследък набезите намаляха. В парка има 24-часова жива охрана, освен това два пъти на нощ минават общински охранители, които проверяват всички клетки. В момента в Благоевград масово се поставят камери за видеонаблюдение - до 2 месеца ще има и в зоологическата градина", обясни Кирил Манов, главен инспектор в дирекция "Обществен ред" към общината в Благоевград. Въпреки предприетите мерки животни продължават да изчезват.

В зоокъта в областния град не е скучно. Преди повече от 3 години вълк избяга от клетката си в зоопарка. А преди около десетилетие се измъкнаха мечките Явор и Калинка, като по-късно бяха заловени, без да се стига до инциденти. В наши дни на територията на парка могат да се видят свободнопасящи животни като овце и коне, които минават загражденията и обикалят около клетките.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама