Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7289649 www.bgdnes.bg

Христо Мутафчиев връща сина си на сцената

Асен остави Лондон, отказва и да е преводач

Няколко поколения актьори "под един псокрив" е по-скоро правило, отколкото изключение. Фамилията на покойния Наум Шопов е категорично потвърждение на максимата, че крушата не пада по-далеч от дървото. Три поколения от нея - Наум-старши, Христо Шопов (снимал "Страстите Христови" с Мел Гибсън) и Наум-младши изиграват страхотни роли, но най-младият (д-р Тасев от "Откраднат живот") въпреки актьорския си талант избира да е лекар и в живота.

Да кривне от руслото на актьорската професия опитва и синът на Христо Мутафчиев - Асен, макар да носи в джоба си диплома на артист. 25-годишният младеж е резултат от студентската любов между Лиза Шопова (сестра на Христо Шопов и дъщеря на Наум) и Христо Мутафчиев. Залюбват се по коридорите на НАТФИЗ още в трети курс и Лиза забременява. Макар и в деликатно положение, тя се снима в лентата "Гори, гори, огънче". Асен се ражда в трудното начало на прехода, когато пари за култура няма, филми не се снимат, а театрите се опразват. Битовите проблеми се отразяват на връзката на Христо и Лиза и те се разделят. Христо открива новата си любов Елица, а Лиза заживява с известния пловдивски художник Кольо Карамфилов, който почина през 2014 г. Асен израства зад кулисите на театъра и, естествено, тръгва по пътя на дядо си и родителите си. Първоначално го влечала драматургията, но впоследствие влиза в класа на Стефан Данаилов. Изненадващо, след като завършва, решава да замине за Англия за две години и половина, където се опитва да пробие, явявайки се на различни кастинги. Животът в Лондон обаче е безбожно скъп, а Асен не иска да тежки финансово на гърба на родителите си и се захваща с всевъзможни дейности - разнася пици, работи по строежи. Скоро разбира, че актьорският пробив в родината на Шекспир е почти невъзможна задача, и се връща у дома.

Реклама

Оказва се обаче, че и тук ангажиментите не го чакат. За да припечелва, Асен се захваща с превод на филми и все повече се увлича в тази работа. Баща му Христо обаче е решил да го върне на сцената, тъй като е убеден, че младежът притежава харизмата на великия си дядо. Затова шефът на Съюза на артистите подготвя постановка, в която да си партнират със сина си. Режисурата е поверена на Лиза, а всички подробности за постановката се пазят в тайна. Известно е само, че премиерата ще е през март.

Шефът на Съюза на артистите: Министър Банов вдигна заплатите на актьорите

"Благодарение на министър Боил Банов заплатите на актьорите в провинциалните театри, а и не само там се вдигнаха. И то не с малко."

Това сподели шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев преди ден. "В края на миналата година заплатите бяха увеличени с 15%. Тази година успяхме да ги увеличим с още 15%, освен 10-те процента, дадени от държавата заради инфлацията, и това, че заплатите не бяха променяни дълго време. Дотук увеличението е вече около 25% плюс 15%-те от миналата година и смятам, че така плавно, ако продължим, ще стигнем един достоен стандарт за българските творци", обясни Мутафчиев. Той е категоричен, че съюзът работи добре с браншовите организации, със синдикатите, както и с Министерството на културата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама