Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7292090 www.bgdnes.bg

Деца луднаха да гонят иманяри

Настолната игра е създадена от учените от Хераклея Синтика

Опознават древна България и науката

Деца стават археолози и гонят хитри и алчни иманяри, придвижващи се по тъмни доби в гори и безкрайни полета. Тръгват заедно с приятели, за да открият най-големите арехеологически артефакти, заровени в недрата на България. По пътя им се случва да паднат в иманярски ями, да се разправят с полицаи, да оставят или да прибират находки от лабораториите, да се застояват с дни в затвора или да се отбиват в музеи, за да редят изложба или да ограбят.

Това са част от емоциите, които десетки малчугани преживяват, потапяйки се в света на "Археолози срещу иманяри". Най-новата настолна игра е дело на неправителствената организация Archaelogia Bulgarica. Тя е разработена от професионалните археолози, работещи по разкопките на древния град Хераклея Синтика. Героите и ситуациите са близки до реалността и затова не е сигурно и дали добрите ще победят лошите.

Реклама

Децата преминват през античните обекти Ескус, Нове, Дуросторум, Одесос, Месамбрия, Деултум, Аполония Понтика, Лютица, Филипополис, Пистирос, Никополис ад Нестум, Хераклея Синтика и събират в своя личен сандък съкровищата, които откриват.

Игралното поле представлява карта на България, на която са отбелязани реални археологически обекти. Отборите са по трима археолози и иманяри. Целта на археолозите е да открият и проучат артефактите, преди те да бъдат откраднати от иманярите, които по този начин унищожават информацията за нашето минало. Целта на иманярите пък е да изпреварят археолозите, за да им отмъкнат под носа находките и да ги продадат на черния пазар, както става в реалността. Сред артефактите е включена и безценната мраморна глава от Хераклея Синтика, намерена само преди няколко месеца от учените.

Идеята на учените е през забавлението малки и големи да разберат какви богатства крият недрата на страната ни, каква е ползата от археологията и откритията й, а също да подпомогнат развитието на туризма и да покажат вредата, която нанасят иманярите върху културно-историческите ни ценности. Макар и все още в бутиково количество, играта добива голяма популярност сред ученолюбивите деца.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама