Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7292212 www.bgdnes.bg

Силни номинации на "Икар"-ите (Видео)

Сигурни - Владо Пенев и Ани Пападопулу!

Съюзът на артистите продължава да надзърта в алтернативните кьошета, където се прави театър и танц и не пропуска нищо да избяга от зоркия му поглед. На това се увери "България Дне", след поредните предложения за театралните награди "Икар".

Така при номинациите за дебют се появява Дина Маркова, режисирала класиката "Животът е сън" от Калдерон в "Червената къща". Нейната идея, към която се присъединява единственият изпълнител Боян Арсов (номинация за главна роля), превръща философската драма на испанския класик в хорър приказка. Сехизмундо е невинно дете, отдадено на игри и занимания, присъщи на възрастта му. Детството е затворът на неговото съществуване, изолиращ го от света на политическите интриги и манипулации. И ето, то разбира, че трябва да изостави невинността си и да стане жесток човек, за да оцелее. Така, щом светът е пълен с чудовища, порастването на детето е приемане на образа на чудовище.

Реклама

Любопитна е номинацията за дебют на Ирина Митева, популярно лице от тв сериала "Откраднат живот" и сега актриса в Театър "София". За Ненчо Костов пък, номинацията за дебют не е случайна, може би и заради сполучливата режисура и визия на Диана Добрева в пловдивския спектакъл "Дебелянов и ангелите" от Александър Секулов. Зрителите обаче си задават въпроса - щом спектакълът "Палачи" на Театър "София" попада в календарния лимит за икарите с номинацията на Мартина Троанска за дебют, защо са отминати с мълчание Деян Донков и Лилия Маравиля с централни роли в този спектакъл? Деян прави майсторско изпълнение като уволнен палач на Мартин Макдона, запазил старите навици в битовия си кръг, кръчмата, на която е стопанин. Там страдалницата е жена му в изпълнението на Маравиля.

При водещите мъжки роли доминацията е на Владо Пенев за ролята му в "Бащата" на Народния театър. Да, голям е този Владо Пенев. Ролята му на дементен старец в "Бащата" е изпълнена с внимание към визията на всеки детайл, за да няма двусмислици или насмешка към представяния живот на неговия персонаж.

При номинациите за водеща актриса конкуренцията е между Ани Пападопулу и Ива Тодорова. С ролята си в "Дивата патица" на Народния театър, Пападопулу продължава серията си от впечатляващи жени на границата на промяната от една заблуда към живот, жадуван да е в коловозите на истините и справедливостта. Тя успява да придаде на героинята си Джина невинността на самоизмамата, заради която се приема със съчувстваща симпатия от зрителите.

Най-после журито забеляза и Ива Тодорова, чийто великолепен моноспектакъл "Приятно ми е, Ива!" остана в Театър "199" в сянката на "Чамкория" и Захари Бахаров. Актрисата намесва в сценария за емоциите и представите на съвременната жена описания на преживяванията си в Италия, където се омъжва, и коментира навлизането си в новата култура на общуване. И всичко това е напоено със забележително чувство за хумор и позитивност. Равностойни са номинациите за второстепената мъжка роля.

За поредния номиниран - Геро всички са доволни. Неговото изпълнение на Санчо Панса в "За какво ви е Дон Кихот" в Сатирата бе блестящо. А номинациите за второстепенна женска роля също са изключително въздействащи - Анастасия Лютова, Весела Бабинова и Ирини Жамбонас. И трите са от афиша на Малък градски театър "Зад канала".

Две награди "Икар" са присъдени без капчица колебание. Стефан Цанев, който навлиза в плодоносно творческо време, взема "Икар" за изключителен принос към българския театър, а Михаил Мутафов заслужава статуетката за чест и достойнство. Прекарал живота и творчеството си във Варненския театър, той може да се нареди до другите велики артисти на България.

Реклама
Реклама
Реклама