Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7293171 www.bgdnes.bg

Кметът Димитър Тосев: Без цигани във Войводиново!

Настаняват нуждаещите се в общински жилища 

"Няма да допуснем циганите в селото! Няма да им мине номерът този път. И преди са го играли този сценарий. Тръгват, след време се връщат, но този път няма връщане назад. Предстоят дела през март. До този момент никой не може да се настанява, защото тези къщи не са годни за живеене. Няма ток, няма вода, няма отопление", категоричен е пред "България Днес" кметът на пловдивското село Войводиново Димитър Тосев.

Напрежението нарасна, след като на 6 януари двамата братя Асен и Борис пребиха почти до смърт 33-годишния командос Валентин Димов. Протести в селото доведоха до изгонването на етноса от незаконните им постройки.

Реклама

Вчера бе свикана спешна среща в община "Марица", на която да се реши съдбата на ромите, чиито къщи вече са необитаеми. Общинари и представители на ромския етнос стигнаха до решението, че крайно нуждаещите се трябва да бъдат настанени в общински жилища. Сред тях например е бременна жена, която очаква седмото си дете. Жилищата няма да са във Войводиново, а по всяка вероятност в Пловдив или друг голям град.

"Населението не ги иска в селото. И не защото създава етническо напрежение, а защото законите трябва да са за всеки! Веднага след събирането вчера роми ме питат къде да си оставят адресите, за да им дадат социални жилища. Те не мислят как да си намерят квартири, а пак искат някой да им дава наготово. Надявам се, че тези хора имат глави на раменете си и независимо, че са етнос, могат да мислят в правилната посока", допълва Тосев.

Миналата вечер Войводиново отново се изправи на нокти. Този път заради огромен пожар в един от най-големите месопреработвателни цехове в страната. Управникът на селото изключва версията пожарът да е запален умишлено като отмъщение от негодуващите роми. По думите му 250 човека остават без работа, сред които и част от циганите от селото.

"Не приемам тази версия. Не искам да мисля, че е така! Много зле тръгна годината за нас. Искрено се надявам, че нещата ще се променят. Не знам какво трябва да направим, за да се спре това нещо. Всеки един от нас желае всичко да се размине и да спре дотук, но проблемите са безкрайно много", допълва с мъка управникът.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама