Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7293254 www.bgdnes.bg

Ставри Калинов в тайно скривалище след обира

Не мисля за задигнатите бронзови модели, за да не се поболея, казва творецът - подз.

"Откраднаха ми много неща. Ако започна да мисля за задигнатите бронзови модели, ще се поболея. Затова и не го правя - важното е да сме живи и здрави."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" скулпторът и художник Ставри Калинов след обира на ателието му в столичния кв. Кремиковци. Неизвестни крадци отмъкнаха статуетки, метални заготовки и машини за хиляди левове.

"Сигурно стотици са откраднатите статуетки, не искам да ги броя. Телевизора и печките също са ги взели. Картините не са ги откраднали, защото с тях ще ги хванат, но метала го топят. Това е творческа работа, това е занаятчийска работа - да се отлее, да се шлайфа, да се полира, да се патинира - много сложно нещо. Само в ателието съм работил 25 години. Всичко, което съм изкарал, съм вложил в занаята си, на семейството ми почти нищо не съм дал", обясни Калинов. Той разбрал за наглото посегателство в неделя, а впоследствие научил, че апашите се вмъкнали през малък прозорец. Скулпторът признава, че за пръв път го обират и чувството не е приятно.

Художникът казва, че се е подготвял за пренасяне на друго място, но крадците са го изпреварили буквално с няколко дни. "Сега ще скрия себе си и творбите си на тайно място и никой няма да знае къде съм", категоричен е творецът.

Според него от всичко откраднато крадците могат да вземат хиляди левове. По негови думи "големи престъпници са тези, които са ги купили".

На въпрос дали вярва, че полицията ще открие откраднатите статуетки, той отговори: "Майка ми обичаше да казва едно време - надеждата крепи шашкъните, т.е. шашавите хора все вярваме".

Реклама
Реклама
Реклама