Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7293259 www.bgdnes.bg

Епископ Поликарп: Да канонизираме дядо Добри!

Имаме потребност от такива светци, но защо само 50 души идват на гроба му?

"Имаме потребност такива светли примери като дядо Добри да бъдат канонизирани за светци. Вярвам, че в бъдеще това ще се случи. Всичко зависи от самите нас."

С тези думи пред "България Днес" епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, сподели мислите си ден преди да отбележим една година от кончината на дядо Добри. Светецът от Байлово издъхна на 13 февруари 2018 г. и по свое желание бе погребан в двора на църквата в Байлово.

Реклама

В събота бе отслужена заупокойна молитва в памет на святия човек, който почина на 103 години. Тъй като годишнината се пада в сряда, работен ден, ритуалът бе изнесен в събота, за да могат повече хора да се съберат. Въпреки това почит към Добре Добрев с присъствието си изразиха едва петдесетина души.

"Ето, не е въпросът чисто административно дядо Добри да бъде канонизиран, а ние като народ ежедневно да имаме такава потребност. Вижте гробовете на светците в Сърбия, Гърция и Румъния - там потокът от хора е безспир. А при нас - отбелязваме една година от кончината на дядо Добри и я има 50 души, я няма. Следователно по-зряло трябва да подхождаме и не само да възхваляваме този човек, а и да бъдем по-добри и с присъствието си да отдаваме почит", споделя пред вестника Божият служител и добавя, че е лесно в интернет да се пише колко велик е дядо Добри, а в същото време да не се уважава делото му с присъствие.

Епископ Поликарп дава пример с гроба на светеца Паисий в Гърция, който е източник на благодат и чудеса. А потокът от поклонници пред него почти не спира.

"Не е имало ден и час, в който хора да не го почитат на гроба. Има извършени чудеса и свидетели. Докато нашият народ все още не е узрял така да тачи своите светци. Нямаме стремеж да ги почитаме достатъчно и да попиваме от техния пример", казва духовникът.

Той е категоричен, че иска ли народът безусловно канонизацията на дядо Добри, и Църквата ще иска. Но за целта е нужно много по-голямо множество от хора, което ясно да показва не само в интернет и социалните мрежи, че е узряло за това.

"Жал ми е, че почитаме нашите светци словесно, а не толкова духовно. Народът ще си каже думата дали дядо Добри ще бъде канонизиран. Но вярвам, че с общи усилия той ще бъде провъзгласен за светец. Кога точно и дали ще е скоро, не мога да кажа", споделя епископът.

Реклама

По думите му усилено се работи по превръщането на двете му стаи в къщичката в Байлово в музей. Върху гроба ще бъде поставена паметна плоча, на която ще се изпишат някои от най-паметните завети на светеца от Байлово. Това ще се случи през пролетта.

"Не е необходимо да има мраморен паметник, а само кръст, който да показва кой почива на това място. Защото човек се е трудил цял живот за душата си, а не за материални облаги. Гробът на Паисий в Гърция е същият - има само кръст и цветя", добави епископът и допълни, че в сряда (13 февруари) ще бъде отслужена заупокойна молитва на гроба на Добре Добрев.

Добрият старец успя със своя пример да подтикне много хора към по-добър и праведен живот. В това е убеден и епископ Тихон, бивш предстоятел на храм-паметника "Св. Александър Невски".

"Вдъхна на народа желание за повече доброта и святост. Обнадежден съм колко млади хора помагат на стари, бедни и немощни хора. Успял е да даде своя пример с помощта на Бог, който му даде сили и дълъг живот. Хората искаха да се докоснат до него с мисълта за нещо свято, да прихванат от него и да го прехвърлят върху себе си", сподели пред "България Днес" епископ Тихон.

Реклама
Реклама
Реклама