Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7293962 www.bgdnes.bg

Разследван за дрога е кмет в Добруша

Чиновниците отгледали канабис за 100 бона

Селският управник и общински съветник са спипани в наркоплантация

Разследван за наркотици кметува във врачанското село Добруша, показа проверка на "България Днес". Прокуратурата все още не е приключила разнищването на случая с разкрита нива с канабис за 100 хил. лв., за която са подведени под отговорност селският управник Ивайло Илиев и общинският съветник от ДПС в Криводол Ивайло Вълков.

"Работи се активно. Събират се още доказателства, чакат се резултати от назначени експертизи", уточниха от Районната прокуратура във Враца пред "България Днес". Докато текат процесуално-следствените действия, двамата политици са на свобода срещу мярка "подписка". Те получават това ограничение от окръжните магистрати във Враца, пред които кметът и съветникът обжалват наложените им от Районния съд мерки "домашен арест" и "задържане под стража".

Реклама

След освобождаването на двамата политици Общинската избирателна комисия (ОИК) в Криводол излиза с решение, че не е необходимо кметът Ивайло Илиев да бъде отстранен от длъжност въпреки ареста му в нивата с канабис. Мотивите на комисията са, че селският управник не е задържан и няма присъда.

Кметът Ивайло Илиев и съветникът имат своя версия за попадането им в нивата с канабис. Според общинаря Ивайло Вълков двамата попаднали на канабисовото поле случайно в неподходящо време, а именно по време на полицейската акция на 10 октомври 2018 г. Тогава адашите политици са спипани в нивата с трева, докато жънат реколтата, гласи официалното съобщение на полицията след операцията край село Добруша. Акцията на ченгетата е срещу производството и разпространението на дрога в района, за което криминалистите вече имали постъпил сигнал. Когато отишли на място, униформените заварили кмета на Добруша Ивайло Илиев и съветника от ДПС Ивайло Вълков да режат готовите канабисови растения. При огледа е установено, че нелегалната наркоплантация се простира на около 65 квадратни метра. В нея са открити и иззети 137 растения от рода на конопа. Всяко от тях е с височина от 1,07 м до 2,50 метра. Растенията са били засадени в саксии и пластмасови кошчета, вкопани в почвата. От тях са иззети 76,660 кг зелена листна маса и около 800 грама суха маса от канабис. При претърсването на района са намерени още предмети и химически препарати, използвани при отглеждане на растенията. Според оценката на експерти цената на стоката е около 100 хил. лв.

Управникът на Добруша и общинският съветник са задържани за срок до 24 часа в ареста на Районното полицейско управление във Враца. Срещу двамата мъже е образувано досъдебно производство. Кметът Ивайло Илиев остава в килия до 29 октомври, когато мярката му е променена в "подписка". През това време селският управник се водел в отпуска. Съветникът Ивайло Вълков е пуснат под "домашен арест" след изтичането на първоначалното задържане. След това и неговата ограничителна мярка е променена от съда в най-леката - "подписка".

По думите на запознати със случая малко вероятно е производителите на тревата да са я пласирали сами. Предположенията са, че те са продавали на едро стоката си на прекупвачи. Проверява се и версията, че в износа на канабиса е участвал приближен до общинския съветник, който въртял транспортен бизнес към Западна Европа. Дали тази версия ще бъде подплатена с доказателства, ще се разбере, когато разследването приключи.

Осъждан за оръжия

Условна присъда за незаконно притежание на ловно оръжие има действащият независим кмет Ивайло Илиев. Съдът му дава наказанието през май 2015 г. и това става повод за прекратяване на правомощията му като управник на Добруша. След освобождаването на Илиев в селото са проведени частични избори през 2016 г. Илиев се кандидатира за поста, тъй като по това време няма законова пречка за това. Печели изборите и отново става кмет на Добруша.

Реклама
Реклама
Реклама