Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7297054 www.bgdnes.bg

Боевски духна зад граница

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е духнал от България и пропусна делото за бардака в столичния хотел "Шератон", по което трябваше да свидетелства! Щангистът е напуснал страната на 28 януари през ГКПП Летище София и следите му се губят, научи "България Днес".

Той не е намерен от призовкарите, които го дебнат от декември на адреса му в столичния жк "Красно село", и без да получи призовка, спокойно е отлетял от родината. За последните 6 години Боевски е излизал десетки пъти от България, най-често през летището или през границите ни със Сърбия и Гърция, става ясно от справка на МВР.

Реклама

Многобройните пътувания на шампиона бяха отбелязани и от магистратите, които гледат процеса за бардака на втора инстанция. На подсъдимата скамейка са бизнесменът Валери Попов, бивш съдружник на щангиста, Цветан Тиманов, Георги Андреев, Стефан Марев и Гергана Лазарова. Петимата, подсъдими като организирана престъпна банда за сводничество, бяха оправдани от спецсъда.

В началото на декември при старта на делото в апелативния спецсъд прокуратурата поиска разпита на Боевски. Съдиите се съгласиха да го препитат като собственик и управител на "Скандал Вип" - фирмата съдържател на вертепа, за да се изяснят всички факти около обвинението и обясненията на подсъдимите.

Защо Гълъбин Боевски не е сред подсъдимите? Този въпрос все повече се чува в съдебната зала - дивят се и адвокати, и магистрати, но прокуратурата не дава отговор. Защо Боевски не излежа 9-годишната си присъда в Бразилия? Сигурно затова не е и подсъдим по това дело! - коментираха от защитата.

Пред съда Валери Попов и половинката му Ива Иванова признаха, че са били семейни приятели с Боевски. Събирали се, защото и децата им били на една възраст. "Помагахме на жена му Красимира, когато той бе задържан", разкри Ива за времето, когато щангистът бе в бразилски затвор заради повече от 9 кила кокаин, открит в куфар.

Покрай проблемите на шампиона с правосъдието банките отказвали рефинансиране и фирмата щяла да затъне. Тогава Красимира Боевска получила предложение да прехвърли дяловете на съпруга си на някой друг. "Мъжът ми предложи да ми ги прехвърли на мен, за да няма повече проблеми", разказа Ива Иванова. В крайна сметка мъжът й й прехвърлил своите дялове и тя станала съдружник с Боевски.

Като сте приятели, не знаете ли къде е сега Боевски, поинтересуваха се съдиите. Бяхме близки до момента на акцията, сега не сме по разбираеми причини. Мисля, че е в чужбина, отвърна Валери Попов. Тук е, но често пътува, коментираха представителите на Темида. Те ще направят втори опит да установят къде е олимпийският шампион, а ако той не се появи, по всяка вероятност ще бъде обявен за издирване.

Реклама

Ива Иванова проговори пред съда, макар че като половинка на главния подсъдим можеше да откаже да дава показания. Тя разказа, че през 2012-2013 г., когато според разследващите е въртяна схемата с проститутките, е била фиктивен управител на фирмата. Дружеството реално държал мъжът й Валери, който наел бар "ВИП Скандал" в столичния хотел. "Барът представляваше кабаре с танцьорки, правеха се различни събития, идваха певици, известни актьори. Танцьорките се набираха чрез обяви. Посещавала съм заведението като клиент, помагала съм за закупуването на униформи за персонала, чаши, чинии", призна управителката.

По думите й танцьорките са били назначавани на трудов договор, но са получавали и допълнително заплащане покрай менюто "лейди дринкс". В него били описани алкохолни напитки, които може да бъдат поръчани, като цените им били завишени заради включена сума и за компания от заведението.

Иванова е категорична, че клиенти не са се усамотявали в специални стаи, както и че танцуващите момичета не са правили секс с посетителите. Управителката бе разпитвана и за помещение с джакузи, което според обвинението също е използвано за усамотяване на клиенти с жрици. "Джакузито го заварихме при наемане на помещението. Тази стая служеше за склад и не е ползвана. На останалата част от заведението направихме освежаващ ремонт", спомни си свидетелката. Тя разказа за отделна стая, превърната в пура бар, където клиентите са ходели да пушат. Там имало диван, но новите наематели го разкарали и сложили маси и столове.

Според обвинението платените ласки се предлагали в няколко категории - питейна компания, частни танци на място със завеси, компания в джакузи и компания в хотелска стая, сочи прокуратурата. Тарифата била 200 евро, която варирала според продължителността на сеанса.

Танцьорките проговарят

Повечето от танцьорките, въртели се по пилоните в бара, тепърва ще дават показания. За тях се изиска справка от НОИ - кои са работели в бардака по това време. Очаква се от април сочените за проститутки да бъдат привиквани в съда. Пред спецсъда някои от момичетата отрекоха да са правили секс за пари, като се омотаха в показанията си. По инициатива на съда за следващото заседание са призовани 9 жени, които да разкажат за случая с бар "Скандал".

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама