Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7297260 www.bgdnes.bg

БГ Стоунхендж тъне в мизерия

Урина и фекалии в древен кладенец 

Боклуци и тръни загрозяват светинята 

Българският Стоунхендж тъне в мизерия и забрава. Това алармираха пред "България Днес" разочаровани туристи, посетили мегалитното съоръжение.

Композицията от древни камъни, която се намира край хасковското село Долни Главанак, е обрасла с храсти и тръни, а недобросъвестни хора изхвърлят боклуците си покрай екопътеката. В лошо състоянието е и дървеното мостче, което трябва да се мине, за да си стигне до древното чудо. Туристи се шашнали и от присъствието на ръждясала бодлива тел, която може да нарани някой от ентусиастите, решили да посетят мястото. Екопътеката е с приблизителна дължина от 500 метра.

Реклама

От община Маджарово, на чиято територия се намира българският Стоунхендж, признават, че нямат пари да поддържат тракийското светилище. Последното му освежаване е било преди около 10 години, а надеждата са това лято да се появят доброволци, които да почистят и облагородят туристическия обект.

Кромлехът (в превод - "кръг" и "камък") край Долни Главанак представлява древно мегалитно съоръжение от ранножелязната епоха (VIII-VII в. пр.н.е.). Изградено е от 15 пирамидални камъка, подредени в приблизителна окръжност. Култовото съоръжение е разкрито по време на археологически разкопки през 1998 г. от доц. Георги Нехризов. Българският Стоунхендж е функционирал през доста дълъг период, тъй като край него са открити артефакти от Средновековието.

Запустяла изглежда и друга древна светиня - Гърленският храм-кладенец (близо до пернишкото село Гърло). Обектът представлява подземна сводеста зала, изградена над кладенец, към който води стълбище. Датира от ХII-Х век пр.н.е. Достигането до него е изключително объркано, тъй като се преминава по изоставени планински пътеки, прескача се оградата на микроязовир "Красава" и се промушва през ръждива бодлива ограда. Около самото светилище гледката е нелицеприятна - има разхвърляни боклуци (салфетки и пластмасови бутилки), а в ъглите му мирише на урина и има остатъци от фекалии.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама