Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7297874 www.bgdnes.bg

Посрещат Очите със свински пържоли

Връщат Митьо в петък от турския зандан

Димитър Желязков лежа половин година в килия край Босфора без мръвка от прасенце

С мазни свински вратни пържоли ще бъде посрещнат у нас Димитър Желязков - Очите, научи "България Днес". Очаква се несебърският Ал Капоне да кацне на летище София в петък вечерта, след близо 7-месечен престой в турския затвор "Малтепе", потвърди говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Реклама

Веднага след като Митьо Очите е уведомен, че са насрочени дата и час за връщането му у нас, той се е свързал със своите близки с единствената молба час по-скоро да му бъде осигурена сочна вратна пържола. Желязков не е вкусвал от любимата си мръвка, откакто е задържан, тъй като според исляма прасето се смята за "нечисто" и консумацията на неговото месо е забранена. Очите ще трябва да се въоръжи с търпение, тъй като вероятно ще засити апетита си за пържоли едва след като пристигне в следствения арест на "Г. М. Димитров", разкриват запознати. Негови близки ще го посетят при първа възможност, за да му занесат.

Желязков е арестуван в нощта на 3 срещу 4 август м.г., малко след като се гощава обилно с голяма компания в местен тузарски ресторант. Оказва се, че докато Интерпол търси Очите, той е настанен в луксозна стая в петзвездния истанбулски хотел "Рамада", регистрирана на името на несебърския общинар Бенчо Бенчев. Турски ченгета го надушват само ден след като са уведомени, че Желязков се издирва заради разследване срещу него за ръководене на организирана престъпна банда за дрога, изнудване и палежи.

Несебърският Ал Капоне е незабавно задържан и изпратен в истанбулския затвор "Малтепе", където е затворен в килия с 50 опасни престъпници, заподозрени в тероризъм. Желязков дори пише жалба до българския консул в Одрин, в която обяснява за нечовешките условия в пандиза, физическо насилие над него и лошо отношение на надзирателите. Молбата му била по-бързо да бъде екстрадиран в България.

След мъчително протакане на процедурата от страна на турските власти в сряда стана ясно, че всички необходими разрешителни са налични и Желязков може да бъде върнат у нас.

Предаването на Очите ще стане в полицейски участък, намиращ се на летище "Ататюрк" край Босфора. Трима служители на ГД "Охрана" към Министерството на правосъдието ще приемат там задържания Желязков и ще го конвоират до България с граждански полет. Самолетът от Истанбул трябва да кацне на летище София в 20,25 ч., става ясно от полетната информация.

Мерките за сигурност в района ще бъдат затегнати часове преди самолета с Очите да се приземи на столичния аеропорт. Десетки униформени ще са мобилизирани, за да бъде извършено безпроблемно посрещането на Желязков. Арестантът ще бъде приоритетно свален от борда и още на пистата ще бъде натоварен на специализиран бус на Съдебна охрана. С него Митьо ще бъде закаран до следствения арест на "Г. М. Димитров" в София, разкриват полицейски източници детайли от одобрения и от турска страна план по екстрадицията на Желязков.

Реклама

В ареста на Очите ще му бъдат повдигнати обвинения в присъствието на адвокат. До 72 часа по-късно магистрати от спецсъда трябва да решат каква мярка за неотклонение да му бъде наложена.

Жена му се премести в София

Дни преди да бъде официално обявено връщането на Димитър Желязков у нас, стана ясно, че жена му Антигона Янулис е сменила адреса си. Вместо на несебърската ул. "Отец Паисий" тя се регистрира, че живее в очукана столична панелка. Врътката с новия адрес на Антигона вероятно е по повод скорошното пристигане на Очите, подозират близки до семейството на Желязков.

Реклама
Реклама
Реклама