Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7297906 www.bgdnes.bg

Режисьорката Диана Добрева: "Бащата" направих за татко! Той почина преди премиерата

Синът ми играе в нея

"Постановката "Бащата" направих в памет на татко. Това е едно от странните съвпадения между реалност и професия. Преживях много тежка последна година с баща ми, който също беше болен от алцхаймер като героя в пиесата. Владо Пенев я беше избрал, а директорът Мариус Донкин ми предложи аз да съм човекът, който да я направи. Беше много странно, защото половината ден бях с баща ми, а като отивах на репетиции, влизах в същото".

Това призна режисьорката Диана Добрева, чиято постановка "Бащата" по Флориан Зелер предизвиква фурор от няколко месеца в Народния театър. За потресаващия период, но пък изпълнен с непоносима, гигантска нежност и любов, говори режисьорката, изпитала същите чувства, каквито "излива" в пиесата.

Реклама

"Баща ми почина няколко дни преди премиерата на "Бащата". Оказа се, че това представление ми е било някакво спасение, да направиш от реалността друг, по-концентриран живот на сцената. Мисля, че то ми помогна да мина по-леко при самия финал", признава Добрева. Освен че работи с любими колеги - Владо Пенев, Радина Кърджилов, Теодора Духовникова, Мария Каварджикова и Юлиан Вергов, Добрева кани и сина си в спектакъла.

"Това за първи път го казвам - да, детето ми играе в пиесата. Константин Еленков е актьор, завършил е миналата година НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Маргарита Младенова. Никога не съм имала страхове за образованието му, за налагане на определени принципи. Единствено съм се стремяла да му показвам много обич и съм знаела, че това е най-важното и ще породи свободата му, ще му даде правилното самочувствие. Много съм го прегръщала, хвалила, поощрявала, защото вярвам в това", разсъждава успешната режисьорка.

Синът й е израснал в театъра, през седмицата с майка си, а в събота и неделя с баба си, която също е актриса, но в театър "Възраждане". "Той никога не е ходил на детска градина. Баба ми също помагаше в отглеждането му. Още много малък го взех в спектакъла "Медея", шестгодишен играеше дете, което аз убивам на сцената. Обожаваше този момент и казваше - нямам търпение да дойде време да ме убиеш. И на турне е бил с мен във Франция. Убивах сина си на сцената и детето беше щастливо", смее се Добрева.

От години Диана е омъжена за Ангел Еленков-Аци, герой от книгата на Калин Терзийски "Алкохолът", сценарист от "Господари на ефира", "Комиците" и много други.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама