Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7297947 www.bgdnes.bg

Мейзер в шок oт ареста

Готви се за битка в Страсбург

Иска предсрочно пускане в началото на март

Изненада и в шок от завръщането си в Сливенския затвор е Анита Мейзер, разкриват близките й. Рано сутринта в сряда тя е отишла в следствения арест във Варна, откъдето я ескортират обратно до женския зандан, където има да излежава още около 40 дни. Това се случва внезапно и неочаквано за Мейзер, след като през юни бе освободена срещу 5 бона гаранция. Във вторник с решение на върховните магистрати стана ясно, че силиконката получава окончателно 2 години ефективна присъда, и то не заради убийството на мъжа си Николай Димов, а заради подкуп на ченге.

Решението на Върховния съд е един от редките случаи, в който се намалява присъда, дадена от долна инстанция. Анита Мейзер е обвинена за това, че е стегнала две свински опашки около врата на любимия си. След задържането й полицай твърди, че по време на разпитите му обещала устно 30 хиляди лева, ако я пусне да си тръгне.

Реклама

С произнасянето си върховните магистрати на практика я наказват само за вербалното обещание да даде въпросната валута, без да се анализира дали Мейзер разполага с нея и дали е имала въобще намерение да я предоставя на униформените. Въпреки това съдът приема показанията на ченгетата и наказва Мейзер с ефективна присъда, която тя се кани да оспорва в Страсбург.

Що се отнася до смъртта на Николай Димов, ВКС подчертава, че наказанията на долните инстанции - 4 години и половина и впоследствие 3 години затвор, са твърде тежки. На практика магистратите признават, че смъртта на културиста е нещастен случай - инцидент, за който Мейзер можеше да се отърве с условна. Ако това се бе случило, тя имаше пълното право да прибере хиляди левове обезщетение, защото прекара 1 години и 8 месеца в следствения арест. Двегодишната присъда в Сливенския на практика покрива предварителния арест и така лишава Мейзер от възможността да търси сметка на Темида за дългия престой в зандана без присъда.

Въпреки това Мейзер ще търси сметка за решението в чужбина. Тя ще оспорва както задържането си, така и връщането си в Сливенския затвор за близо 40 дни, което й е дошло като шамар.

"За нея Сливенският бе затворена страница. В момента е изненадана, а окончателната присъда намирисва на аритметика, породена от колегиалност към варненските магистрати, чиито решения са във фрапиращи разминавания с наличните доказателства и характеристиките на Анита Мейзер", коментира защитата й.

Още след 15 дни ще бъде направено искането и за предсрочното условно освобождаване на Мейзер. Дали да я пуснат на свобода ще решава Сливенския окръжен съд. Докато бе в Сливенския затвор, Анита Мейзер е извоювала завидни позиции и респект както сред съкилийничките си, така и от управата на затвора. Тя е отличавана с грамоти за това, че е помагала за ресоциализацията на затворничките, участвала е в кампании и им е преподавала анлглийски език. На практика Анита ще излезе с положителна оценка и завидна характеристика и с излежани над 80% от наказанието. Връщането й в обратно в затвора обаче нанася сериозни психологически травми на психиката и честта й и най-вероятно ще бъде санкционирано от Страсбург, прогнозират юристи.

Реклама
Реклама
Реклама