Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7298095 www.bgdnes.bg

Би Би Си: Българин участва в нелегална търговия с кучета за боеве

Телевизията на Би Би Си излъчи репортаж на разследващи журналисти за нелегалната търговия с кучета за боеве, в която е замесен 37-годишният българин Ивайло Николов, предаде БНР.

Повод за репортажа са зачестилите сведения за такива боеве на Острова, а от самия репортаж става ясно, че Балканите са се превърнали в европейски център за търговията с такива кучета.

Реклама

Британската благотворителна организация „Лига срещу жестоките спортове“ е получила повече от 100 обаждания за кучешки борби и е идентифицирала около 70 британци, занимаващи се с тази дейност. Екипът на Би Би Си обаче разкрива, че в този спорт има сериозно международно участие.

За събирането на доказателства изборът пада върху 37-годишния Иво - интелигентен, приятелски настроен, английски говорящ българин от дунавския град Русе, както го определят журналистите. Той участва в компания, която купува, продава и транспортира кучета по цял свят.

Иво обича да документира своята работа във Фейсбук. Има сведения, че той е посетил 29 държави, включително Великобритания, със своите кучета.

Чрез посредничеството на италиански колеги екипът документира как Иво урежда за тях куче от Молдова срещу 3000 паунда.

В хода на разследването журналистите установяват, че Иво наистина много обича кучета, но за съжаление не по-малко и кучешките борби. Става известно, че той снабдява с кучета Кери Еванс в Уелс.

Журналистите успяват да си уредят среща с Иво в заведение в Букурещ, където научават, че неговият контакт в Молдова е държавен ветеринар и може да уреди необходимите документи за безпроблемното транспортиране на кучето.

Когато излиза от заведението, журналистите открито се конфронтират с Иво с въпроси за нелегалните кучешки борби, на които той отказва да отговори и бяга. Няколко дни по-късно профилът му във Фейсбук е изтрит.

Реклама
Реклама
Реклама