Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7298208 www.bgdnes.bg

Хамсия изби във Варненското езеро

Огромни пасажи се привличат от топлата вода край с. Езерово

Тонове хамсия заляха Варненското езеро! Ценната информация разкриха пред "България Днес" риболовци от региона. Зимата по принцип не е време за морски риболов. Това правило си има своите изключения.

Работещият на пълна пара ТЕЦ "Варна" дава нов живот в езерото. Затоплената от турбините вода се оказва благоприятна за рибите. Дори и през студените зимни месеци пасажите прииждат и се хранят активно. Така февруари се превръща в идеален за нетрадиционен улов.

Реклама

Бреговете край село Езерово, община Белослав, са златна мина за въдичарите. Именно там ТЕЦ-ът повишава чувствително температурата на водата, което привлича топлолюбиви видове риба. Хамсията приижда от Средиземно море, преминава през Босфора и навлиза в Черно море. Тя търси зимни местообитания, каквото е Варненското езеро. Рибката е близка роднина на вкусната средиземноморска сардина и е любима за улов на рибарите.

Тази зима ентусиасти успяха да хванат дори далеч по-ценните видове паламуд и чернокоп. По принцип това са мигриращи риби, които през зимата слизат на юг.

Едри морски кефали също се навъртат във Варненското езеро през зимата. Те се търсят с всевъзможни монтажи както на бомбарда, на плувка, така и на дънна въдица.

Учени от Института по океанология считат, че новите климатични условия променят и навиците на рибите, които вече все по-рядко мигрират. Сафридът избира да зимува по черноморските брегове на Турция, но вече излиза и край Резово.

Вече има случаи дори типично беломорски риби, като ципурата например, да се хващат и в Черно море.

Реклама
Реклама
Реклама