Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7299646 www.bgdnes.bg

В Космоса никой не чува писъците!

"Живот нависоко" е обещаващ трилър с антиаборт послание 

"Живот нависоко" е едно от кинопредложенията за другата седмица. Лентата ще ви изстреля буквално и преносно в Космоса. Не очаквайте зелени човечета, пиукащи лазери и приключения а ла Индиана Джоунс или Люк Скайуокър. Тук става дума за оцеляване, а в това няма нищо красиво.

Френската режисьорка Клер Дени ни качва на борда на космически кораб, чийто екипаж е съставен от "хора за рециклиране". Това са затворници, които са осъдени на смърт. Вместо да бъдат удостоени с дара на евтаназиращата спринцовка или електрическия стол, изметта на човечеството е пратена на мисия до черна дупка в дълбокия Космос.

Реклама

В дългата еднопосочна мисия са събрани мъже и жени накуп. В началото само един от тях е буден и поддържа останалите от екипажа в криогенен сън, но когато всички отварят очи, започват проблемите. Медицинското лице на борда (прелестната Жулиет Бинош) се прави на Господ и събира човешки материал в минилабораторията си.

Когато тя опложда една от жените с материал от затворника Монти, всичко се обърква. Дъщеричката се ражда на борда на обречената мисия. Монти, който току-що се е простил с живота, изведнъж се оказва в непозната нему ситуация и трябва да предпазва детето. Когато на борда остават само двамата, а останалите затворници ги няма и черната дупка е пред тях, баща и дъщеря трябва да намерят изход...

Освен че е стегнат и прилично мрачен трилър с интригуващ сценарий, "Живот нависоко" идва с послание срещу абортите. Метафората за младия пройдоха, който се превръща в мъж и баща благодарение на любовта и отговорностите, е изключително релевантна за нашия век, пълен с 40-годишни тийнейджъри. Да, животът е тежък. Да, в края ни чака черна дупка (смъртта). Това не означава, че трябва да изживеете живота си в страх, отчаяние и самота. Правете деца. Не се знае откъде ще дойде спасението.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама