Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7299767 www.bgdnes.bg

Иподякон Марин Савов: Печев трябва да бъде канонизиран!

Погребахме го топъл, не се вкочани

Той е кръвен роднина на Христо Ботев

Откри грамота от Второто българско царство

БАН поискаха да откраднат труда му

Кой е той

Иподякон Марин Савов служи в Руската църква "Свети Николай Чудотворец". Преди 10 години съдбата му го среща с Иван Николов Печев - трети братовчед на Ботев. Иподяконът създава 14-минутен филм, в който разказва семейната му история. Печев му помага през целия живот. Само преди дни издателство "Труд" промотира книгата "Иван Николов Печев", която Савов написа за светеца. Изданието излезе с подкрепата на "Национален дворец на децата" към Министерството на културата.

- Г-н Савов, с какво ви впечатли Иван Печев и какво ви накара да издадете книга за него?

Реклама

- Животът на Иван Печев е изключително интересен. Неговото родословно дърво, публикувано за пръв път в тази книга, разкрива връзката му с рода на Христо Ботев и доказва, че той е кръвен роднина на поета революционер. В книгата са поместени и статии от Иван Печев, свързани с дълбоките му познания по история - българска и световна, както и животопис на човека Иван Печев - история на семейството му, заслугите и ордените на баща му и, разбира се, как той стига до последните години от живота си, които изживява в мизерия, заобиколен от врагове.

Министерството на образованието ще въведе факти от книжката в учебниците, защото в нея има научни открития, които то е длъжно да отрази и популяризира. Една от съществените е тази, че има открити само осем български грамоти, а писаната от цар Иван Стефан от 1343 г., последната, бе намерена от Иван Печев в архива на немско издание. Той я превежда от латински и прави анализ за нея. Поради факта, че не е член на БАН, не му дават право да издава подобни документи от свое име, от академията са искали да откраднат от Печев грамотата. Искаха да вземат правата на откритието - текста, превода и анализа. Министерството на образованието застана зад гърба ни, както и издателство "Труд", които издадоха грамотата. Тя е от Второто българско царство.

- Какво казва тя?

- В нея царят дава права на определени търговци за придвижване на стоки в местностите, които управлява той. Доскоро се смяташе, че тази грамота е издадена от сръбския крал Стефан Душан, но не е така и Иван Печев го доказва. Институциите у нас дълго време си затваряха очите пред този факт, защото знаем как се действаше по-рано - ако нямаш роднина партизанин или активен борец, нищо не става. Печев обаче е син на царски офицер и до последно не отстъпи от принципите си, до края на живота си. И накрая бе признат от Бога, чрез своята нетленност.

- Искахте да го канонизират, защото не се е разложил след смъртта си, така ли?

- Да, точно така.

- Като човек, завършил богословие, знам, че за да се случи това, има условия, на които трябва да отговаря човекът, когото искаме да канонизираме. Първо, тялото на Иван Печев, когато почина, не се вкочани повече от два дни. Това не се случва обикновено с мъртъвците. Такива са мощите на свети Иван Рилски например, на света Петка също. Печев остана топъл до момента, когато го погребахме. Заснето е с камера това чудо. Печев го има заснет и във филма "Източни пиеси" на Камен Калев. Занесох материалите в синода, който ще разгледа скоро искането ми.

Реклама

Много чудеса е правил Иван Печев - помагаше на болни хора със съвети, беше нещо като лечител, имаше свръхестествени способности. Лично мен ме е спасявал два пъти от смърт - физическа и духовна. Първо исках да стана монах, но той ме спря. След това видях, че е за добро - излязоха сума ти разкрития за "другия" живот в манастирите на синодалните старци, който не ми е по душа. После имаше и ченгета, които осветлиха, интриги... Във физически план също ме спаси Печев. Той между другото бе портиер в синода и като такъв помогна на митрополит Симеон - митрополитът на САЩ и Канада. През 1977 г. го викат у нас за нещо и никой не знае защо. Печев разбира, че КДС иска да го ликвидира и му показва доказателства, писмо, в което пише това. Тогава митрополитът бързо изчезва от страната и така спасява живота си. Живя 30 години след това.

- А защо е работил като портиер Печев?

- Той имаше висше образование, но повече от 10 години не си намирал работа, питал в синода и те му казвали, че за висшисти нямаме работа. Година след това отново отшъл да търси работа там, питали го какво е завършил, а той: "Нямам и четвърто отделение". И го взимат – „На нас такива хора ни трябват“, за портиер. Но той е работил и в кинематографията, там е бил помощник-оператор. Това е след 1944 г. Режисьорът Камен Калев взе интервю от Печев, а филмът му "Източни пиеси" взе много награди след това.

- Печев има и предсказания, някои от които вече са се случили, какви са били те?

- Казваше, че до 50 години комунистическа фамилия няма да остане, мъжки деца те няма да имат. Идват нови хора. Щенаправят война с русия и китай. И още има, но ще опиша в новата книга за него. За мен Печев е свят човек. Дори в личния си живот, когато сме говорили, той намекна, че е честен. И аз знаех, че е девствен. Вярвам му.

- По каква линия е бил кръвен роднина на Христо Ботев?

- Неговата прабаба по майчина линия - известна като Печевица, е сестра на даскал Ботьо, бащата на революционера. Тя е омъжена за Петър Печев, а синът им Христо е първи братовчед на поета ивсички братя Ботеви. Бащата на Печев Никола, е втори братовчед с Иванка Ботева, дъщерята на Христо Ботев. Тя обаче умира 1906 г. бременна, без да остави наследници. Синът Димитърчо е доведен на поета от жена му Венета. Иван Печев фактически е трети братовчед на Ботев, с когото баща му е втори.

- С Левски също има някаква връзка?

- Има, но по сватовска линия. Бабата на Печев - Мата Начева, е първа братовчедка на Андрей Начев, а той е женен за сестрата на Левски, Яна. Което прави Иван Николов Печев трети братовчед и на Левски, но по сватовска линия, не кръвна.

- Печев ви е казал, че Ботев е убит от свой човек, не от турците. И убиецът е Никола Обретенов.

- Да. Иван Печев бе мой научен ръководител на темата „Убийството на Николай ІІ и семейството му. Канонизация“. Разказвал ми е и за това, и експертизи са се правили. Няма как войводата да е бил убит от вражески куршум, каквато е официалната версия. От картографския институт офицери през 1930 г. направиха снимки и изчисления на местността, в която е станало убийството, и излязоха с извода, че от положението, в което е убит Ботев, траекторията на куршума не съвпада. Той не е могъл да бъде застрелян и убит от турците. Това ми е разказвал Печев. Подобно мнение за невъзможност да бъде изстрелян точен изстрел от турски аскер изразяват и други експерти по стрелкови оръжия. Според тях по време на убийството, което е в сумрак и не е имало видимост, а тогавашните пушки нямали способността от толкова голямо разстояние да застрелят човек. По думите на Никола Обретенов, който според Печев е убиецът на Христо Ботев, на Ботев е посегнато на 2 юни между 20 и 21 часа. Но в късните часове потерята свири отбой, а ние всички знаем, че след като чуят тръбата, турските войници просто спират да се бият. При тях това е закон. Именно тогава някой е ударил с пистолет отзад поета и му е счупил гръбначния стълб. Той пада напред. Така умира големият Христо Ботев.

- Кога смятате, че ще уважи желанието ви синодът?

- След 6 години. И по-рано са се правили опити да остане нетленно тяло, в БАН има цял институт по морфология и патология, който работеше по препариране тялото на Георги Димитров. Роднините му го кремираха и погребаха в католическото гробище. Каква ирония? Имитират религия! Искат да се покланяме на мощи, които изобщо не са такива, а са по болшевишки образец.

Божият пръст докосна светеца Иван Печев, а тук се церемонят да го признаят за такъв. Но аз имам надежда. Това ще се случи рано или късно.

Реклама
Реклама
Реклама