Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7300385 www.bgdnes.bg

Мария Киркова приключи със ските

Най-добрата българска алпийка Мария Киркова приключи със ските. Тя официално обяви края на своята кариера след участия на четири олимпиади и 7 световни първенства.

"От април не съм карала - сподели пред "България Днес" 33-годишната софиянка. - Реших, че вече трябва да помагам на по-младите. Последната ми цел беше да участвам на олимпиадата в Корея. Сега искам да стана треньор и да изградя по-добра състезателка от мен."

Реклама

От този сезон Киркова работи в ски клуб "Юлен" на Банско. Тя показва тънкостите на елитния спорт на деца между 14 и 16 години.

"Те се готвят да влизат сред елита - обясни алпийката. - Работим с много талантливи деца. Самата аз навлизам на практика в треньорската материя. Завърших тази специалност в Югозападния университет в Благоевград. Опитвам се да давам на скиорите неща, които смятам, че на мен са ми липсвали. Атмосферата е добра. След като Алберт успя да пробие при мъжете, защо да нямаме и момиче, което да го последва. Имах по-смели мечти като състезател. Да постигна нещо голямо, а не само да участвам на силни първенства."

Киркова се качва за пръв път на ските, когато е на 3 години. Едва на 15 е взета в националния отбор. В продължение на 17 години е елитен състезател. За този период печели 101 състезания на ниво ФИС.

Алпийката планира бенефис. Той ще се проведе в края на март на писта "Лалето" на Витоша.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама