Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7301268 www.bgdnes.bg

Гърция ни връща трите мечета

Година след спасяването им 

Пускат Митко, Йонас и Радостина на тайно място в Родопите - подз.

Гърция ни връща трите мечета, които преди година бяха спасени в Родопите. Това обявиха от центъра за мечки на организация "Арктурос" край гръцкото село Айтос.

Митко, Йонас и Радостина ще бъдат върнати в естествената им среда през пролетта, обясниха южните ни съседи. Точното им място на пускане ще бъде запазено в тайна, като единствено българските власти ще го знаят, обясниха от "Арктурос". Това се прави превантивно, за да бъдат животинките предпазени от бракониери. Предполага се, че те отново ще бъдат върнати в Родопите, които са тяхната естествена среда.

Реклама

Трите животинки развълнуваха всички в България със съдбата си през април 2018 година, когато бяха открити край родопското село Барутин. Версиите бяха, че майка им е била отстреляна или прогонена от бракониери, а новородените са останали едно денонощие без вода и храна. След първоначалния стрес и грижи от родни природозащитници мечетата бяха изпратени в гръцкия спасителен център. Там получиха и имената си.

За животните бяха полагани специални грижи, за да оцелеят, но и да не се привързват към хората, за да могат някой ден отново да бъдат свободни в дивата природа. "Най-важното в програмата за реинтеграция е да не гледаме на тях като на плюшени мечета - тоест само да им даваме обич и компания. Създали сме комуникация, при която те сами си търсят храната, а не чакат на човек да им я даде. Мечетата вече имат изградени навици, че трябва да стоят далеч от хората. Изпълнили сме вече няколко такива проекти и имаме опит", обясниха още от гръцкия спасителен център.

Още от откриването им женското беше най-едро - над 3 килограма, а притесненията на гледачите в Парка за танцуващи мечки в Белица (там бяха настанени първоначално) бяха за най-малкото, което тежеше под 2 килограма. Предположенията са, че Митко и като възрастен екземпляр ще си остане с по-дребничък, макар че вече се храни доста добре. Трите български мечета живеят заедно с още двама връстници, които напролет също ще бъдат освободени, за да израснат като диви животни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама