Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7302914 www.bgdnes.bg

Погват Очите за три убийства

С обвинение за три поръчкови убийства може да се сдобие съвсем скоро Димитър Желязков - Митьо Очите, научи "България Днес". Самите престъпления са извършени преди десетки години, а разследването им тогава не доказва съпричастността на Очите като поръчител. От няколко месеца материалите по тях отново са извадени от архива, след като криминалистите се сдобиват с нови улики.

Разплитането на покушенията върви паралелно с делото за ръководство на престъпна група срещу Очите. Бандата на Желязков се е занимавала с най-разнообразна дейност, твърди специализираната прокуратура. От монопол върху погребалния бизнес в Бургаско, през търговия с дрога, внесена от Турция до събиране на "такса спокойствие" от търговци и собственици на заведения в Слънчев бряг и Несебър. При разглеждане на мярката му за неотклонение от спецсъда в събота стана ясно, че събраните доказателства са изключително солидни. Според прокурори за престъпленията на Желязков са дали показания десетки свидетели. Наред с тях от държавното обвинение се похвалиха и с множество подслушани телефонни разговори, от който става ясно как е действала бандата. В случай че вината му бъде доказана, несебърският Ал Капоне рискува между 5 и 10 години зад решетките. Наказание, което е многократно по-ниско от доживотния затвор, предвиден по казуса с трите убийства.

Реклама

За тях след години мълчание разследващите са се сдобили с нови улики и показания на свидетели. Твърди се, че сред проговорилите са и кримитипове от близкото обкръжение на Желязков, с който той се е скарал. Според бургаския сайт "Флагман" необходимостта от допълнителни разпити на свидетели и проверка на нови факти са причина за забавеното екстрадиране на Митьо Очите от Турция. В южната ни съседка Желязков прекара над пет месеца, макар законовият срок за връщането му да е 60 дни.

Твърди се, че към момента разследването за поръчковите убийства е почти приключено и до дни може да има повдигане на обвинения.

Според запознати става дума за два отделни случая. Първият труп е на легендарния бургаски дилър Георги Сивков. До смъртта си пред 2000 г. Сивков контролира наркопазара в повечето курорти по Южното Черноморие. След опит да пробие в Несебър, Сивков е ликвидиран пред бургаския бар "Жега". Като извършител на убийството прокурори тогава посочиха авера на Митьо Очите Йордан Дросев-Черния. До дело така и не се стига, след като Черния умира от левкемия в затвора.

Според криминалисти приживе Сивков действа заедно с друга кримилегенда от Бургас Стоян Димитров-Толупа. Самият Димитров в момента излежава 15-годишна присъда като поръчител на бомбения атентат, при който загинаха съпругата на Очите Тянка, нейният брат Славчо Дерелиев-Рамиреса и бодигардът им Николай Бъчваров-Бъчето.

Макар и от години в пандиза, Толупа продължава да е във война с Митьо Очите. В свои интервюта от килията Стоян Димитров разкри многобройни факти за обвързаности на Желязков с ченгета и магистрати. Голяма част от твърденията му впоследствие се потвърдиха, което доведе и до уволненията на хора на Желяков в съдебната система.

Твърди се, че хора на Толупа в момента имат заслуги за новооткритите улики, довели до възобновеното дело за смъртта на Георги Сивков.

Реклама

През далечната 2005 г. е и другото двойно убийство, за което в момента се разследва Митьо Очите. На 13 юли в центъра на Обзор е взривен джипът на бизнесмена Рали Пенков, който държи на концесия плажа в града. След адския взрив Пенков оцелява по чудо, но съпругата му и малката им дъщеричка загиват. Покрай разследването стана ясно, че Пенков няколко е пускал жалби срещу Митьо Очите, че го притиска да му отстъпи концесията на плажа в Обзор, но после ги оттегля.

Митьо е безработен инвалид

Дългият престой в турска килия е оставил без препитание Митьо Очите. До задържането си несебърският Ал Капоне се водеше на работа като консултант в охранителната фирма "Аркус Сигурност Бургас". Според криминалисти постът е само проформа, колкото да оправдае легалните приходи на Желязков. Неофициално именно той е собственик на „Аркус“, но дяловете му се държат от доверени хора.

"Сега са ме уволнили вече, така разбрах", оплака се пред спецсъда Очите.

Макар и без работа, Желязков е успял да си уреди докумнт от ТЕЛК, че има 96 процента инвалидност. Това от своя страна му дава право на пенсия от държавата.

Реклама
Реклама
Реклама