Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7303876 www.bgdnes.bg

Лъвицата - рекордьор по отложени дела

26 пъти се пропускат заседания, Светослав Петков чист като сълза

Рекордьор в отложените дела срещу него се оказва Светослав Петков, познат като Лъвицата сред криминалистите. Той е сочен за автоджамбазин номер 1 от полицаите, но пред Темида е чист като сълза. До момента срещу него няма произнесена нито една присъда, въпреки че името му се замесва в няколко автокражби и дори като пласьор на крадени коли.

Реклама


От декември 2014 година до края на януари т.г. по наказателното дело срещу него, заведено в столичния Районен съд, е нямал проведено нито едно заседание. Това са общо 26 отлагания по различни причини - липса на адвокат, болен съдия, ниско кръвно на обвиняемия, грип и какви ли още не препятствия.


Така през 2015 година делата са отложени 4 пъти. През 2016 година още толкова. Протакането се набива на очи най-вече през 2017 година, когато делото е насрочвано за всеки месец и съответно отлагано за следващия и така 9 пъти. Тенденцията продължава и през 2018 година, като на 17 януари тази година за пореден път е насрочена нова дата за евентуално заседание - 21 февруари.


Същото е положението и с друго дело срещу Лъвицата - отново в Районния съд. Девет пъти заседанията са протакани, като първото - от 4 май 2017 година, "не се отчита". Второто - на 25.09.2017, фигурира като "отменено заседание", а останалите 7 дати следват горепосочената тенденция - отлагания до откат.


И двете дела се отнася до кражба на джипове, коментират разследващите.
Към момента Лъвицата е на свобода срещу 3 бона гаранция, след като сам се предаде през октомври миналата година. Той бе търсен за кражба на беемве в София близо месец. Заедно с него е обвинен и друг легендарен ъндърграунд персонаж - Георги Воденичаров-Кико. В края на септември миналата година той е задържан на място, след като блъска три коли на ченгетата с крадена кола. Твърди се, че именно Лъвицата стартира двигателя на колата.


Според ченгетата Лъвицата е един от ветераните в автокражбите. Разказват, че на 4 май 2015 година неизвестни крадци свиват “Рейндж роувър спорт” в столицата и търсят него да пласира колата. Предлагат му процент за "услугата", става ясно от внесения в Софийския районен съд обвинителен акт срещу Петков. Дали Лъвицата е укривал джип за 159 бона ще се разбере някой ден в съда, ако делото стартира.
В годините срещу Петков е имало различни обвинения, но всички се прекратяват заради липса на доказателства.


През 2016 г. Петков е свидетел в спецсъда, призован от защитата по делото срещу бандата за кражби на коли, наричани „Ветераните“. Като нейни членове подсъдими са Николай Чукашки, Кирил Симеонов-Алфа, Николай Николов - Кольо Говедото, Чавдар Омайски-Капитана и Иван Таков - Големия Гибон. Пред съда Лъвицата твърди под клетва, че не познава никой от подсъдимите.

И Кико следва примера

На системи, вързан за леглото в болничната стая в "Пирогов", се оказа и автоджамбазинът Георги Воденичаров-Кико, сочен за пръв другар на Лъвицата. Той получава епилептичен пристъп в 3 часа сутринта в деня, в който градският съд трябва да заседава по делото му. Губи съзнание, след което е откаран по спешност в болницата. За инцидента съобщава гаджето му Лора Александрова, която се свързва с адвоката му Ваня Братоевска. Размахан е и медицински документ, който да послужи за уважителна и достоверна причина за липсата на Воденичаров. На следващото заседание адвокат Братоевска получи сърдечна криза и хукна по спешност към кардиологията. Заседанието бе отложено.
Междувременно и приятелката на Кико – Лора, е главна героиня по делата. Тя вече се споменава по първо име в залата, след като преди време осигури и алиби на Лъвицата. След като е спипан с краден "Рейндж роувър" и бяга под носа на полицаите, Лъвицата се явява в Четвърто РПУ седмица по-късно с бележка от хотел в Бургас. Оказва се, че той е притежание на майката на Лора, гадже на Кико. Изискани са записи от камери, за да се докаже престоят на Лъвицата. Хотелът се оказва обран, а записите така или иначе се пазели само 14 дни.

Реклама
Реклама
Реклама