Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7304564 www.bgdnes.bg

"Вила Ямбол" представи традиции и обичаи в уникален Празник на виното advertorial icon

Събитието събра хиляди в родния град на избата, производителят почерпи с най-добрите си напитки

Най-старата изба в Южна България - „Вила Ямбол“, отпразнува професионалния празник на лозарите и винарите, като представи традициите и обичаите на региона с уникално тържество, посветено на виното. За четвърта поредна година избата превръща повода в целодневен фест.

Основен акцент в програмата е богатото наследство на ямболския регион в правенето на вино. Празникът вече е традиция в културния календар на града и прелюдия към започващия на 28 февруари Международен маскараден фестивал „Кукерландия – Ямбол 2019“, който тази година чества 20-годишен юбилей. По мнението на фолклористи и етнографи корените на кукерските игри се свързват с древните езически обичаи на траките и тогавашните Дионисиеви празници.

Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво. Неслучайно марката Kabile носи името на античния тракийски град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. На етикета на бутилките е изобразена именно богинята-майка Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино в региона, където легендата разказва, че още траките са правели вино.

Тази година събитието включваше музикални изпълнения на народни песни и

кулинарно шоу, водено от Ути Бъчваров.

Емблематичната ямболска певица Славка Калчева успя да вдигне на дълго и цветно хоро? присъстващите. Кукерската група при Младежки дом „Георги Братанов“ в Ямбол представи маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата.

„Хубавата храна и качественото вино са двете най-важни съставки за празника на българина. Затова и неотменно те вървят заедно“, коментира Ути по време на готвенето.

От избата отвориха близо 250 бутилки вино и разляха още 3000 литра от бъчви специално за празника.

„Нашата компания с достойнство и чест защитава традициите на региона и богатото му наследство вече близо 100 години. Вярваме, че именно те са в основата на успеха ни в България и по света. Горди сме, че с вината, които правим, „Вила Ямбол“ се е превърнала в реклама за нашия град и регион. Щастливи сме, че компанията разнася славата по света както на своите продукти, така и на Ямбол и България.“, коментира при откриването на Празника на виното изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. „Вината ни

от реколта 2018 г. се получиха много пивки

и вкусни. Природата беше на наша страна, реколтата бе с добро качество, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да произведат страхотни напитки. Инвестициите в модерна техника, навременните агротехнически мероприятия още на лозето и прилагането както на класически, така и на най-модерните практики, които сме видели по света, днес дават възможност да правим

вина със световно качество

и с отлично съотношение спрямо цената. Неслучайно нашите bag-in-box разфасовки са най-продаваните у нас. Зад това стои много труд и усилия“, допълни Красимир Аврамов.

Той специално благодари на екипа на винарната: „Винаги съм се определял като истински късметлия в живота, защото имам уникалния шанс хобито ми да е професионално призвание. Но още по-хубавото е, че мога да споделям знания и опит и да уча нови неща от страхотен отбор професионалисти. Обръщам се специално към целия екип на „Вила Ямбол“ - благодаря ви! Страхотни сте!“

Избата е един от най-големите работодатели - в грижите за лозята и направата на вино и ракия участват над 160 човека от Ямбол и региона.

„Вила Ямбол” произвежда едни от най-търсените и харесвани ракии и вина на пазара: ракиите „Ямболска“ и „Стралджанска”, вината Villa Yambol и Kabile. Любопитна подробност е, че избата е единствената със собствен бъчварски цех за рециклиране и производство на бъчви, където работи най-възрастният бъчвар у нас. Голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят

със собствено грозде.

Избата управлява около 10 000 дка лозя. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд.

Избата вече е готова с три нови тероарни вина, които представят богатата комбинация от климатични и географски особености на региона и оставят своя уникален отпечатък върху стила на виното. Очаква се те да бъдат в най-високия ценови клас. Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина. Представлява комбинацията от почвите и климатът, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. Установено е, че при висококачествените вина спецификите на тероара доминират над характеристиките на сорта.

Реклама
Реклама
Реклама