Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7308950 www.bgdnes.bg

Паника и хаос с новите пари за хора с увреждания Министър Петков: Пенсиите за инвалидност не са намалени

Надя Панкова

Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така.

Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не се оказа равносилна на удара в писмен вид, който получиха хората с недъзи. Причината - никой от НОИ не е обяснил на втората страничка (писмото е от един лист), че нищо не се отнема на хората с увреждания. Просто прекратената пенсия вече ще се изплаща не от осигурителния институт, а от социалното министерство. И че някои от тях трябва да подадат заявление в дирекция "Социално подпомагане" според личната си карта, за да получават... по-голяма сума от прекратената.

Реклама

Истерията и паниката заради "орязаните" пенсии дойде в резултат на промените в закона за хората с увреждания, влязъл в сила от 1 януари тази година. "Лицата, които са получавали прекратената от 01.01. 2019 г. социална пенсия за инвалидност, но не получават месечна добавка за социална интеграция, ще трябва да подадат заявление в дирекция "Социално подпомагане" по настоящия си адрес не по-късно от 31 март 2019 г., за да им бъде отпусната новата месечна финансова подкрепа, считано от 1 януари 2019 г.", разясняват от Министерството на труда и социалната политика.

Заявлението за новата добавка може да бъде изтеглено от интернет-страницата на социалното министерство и агенция "Социално подпомагане", формуляри има и при служителите на място в дирекциите. При подаване на документа хората с увреждания трябва да носят и копие от решението на ТЕЛК. Пенсионери с инвалидност алармираха "България Днес", че на места чиновниците изискват от гражданите да носят и удостоверение от банката, в която получават пенсиите си, че именно в нея имат банкова сметка. Затова, съветват експертите, по-добре извадете удостоверение, за да не се разкарвате излишно два пъти до клоновете на "Социално подпомагане". Онези, които получават месечната добавка за социална интеграция, автоматично ще получават новите средства, без да е необходимо да подават заявления.

Социалният министър Бисер Петков увери, че никой няма да получи по-малка сума от отпусканата досега. Новите добавки ще се отпускат според степента на увреждане и ще нарастват ежегодно, тъй като са обвързани с линията за бедността. Тази година тя е 348 лева, но ежегодно нараства. "Хората ще получават по-голяма подкрепа, която ще се актуализира годишно. Минималният размер на помощта, която ще получават сега хората със степен на увреждане между 71 и 90%, е 52,20 лв. Досега добавката от 25% от социалната пенсия за инвалидност, която се спира, бе около 30 лв.", дава пример Петков.

От министерството обаче правят точен отчет каква добавка да очакват засегнатите. "За хората със степен на увреждане от 50 до 70,99% месечната финансова подкрепа ще е 7% от линията на бедност, или 24,36 лв. За хората със степен на увреждане от 71 до 90% нейният размер ще е 15% от линията на бедност, или 52,20 лв. За хората със степен на увреждане над 90% финансовата подкрепа ще е 25% от линията на бедност или 87 лв. За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ (асистент), които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест, новата помощ ще е равна на 30% от линията на бедност, или 104,40 лв. Най-висок размер на финансова подкрепа ще получават хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. За тази група новият вид месечна помощ ще е 57% от линията на бедност, което прави 198,36 лв.", разясняват от МТСП. Експертите уточняват, че ако месечната добавка е по-малка от изплащаната до влизането в сила на закона, ще бъде отпускана досегашната - по-високата.

"НОИ изплаща пенсиите за текущия месец, започвайки от 7-мо число, докато агенция "Социално подпомагане" плаща за предходния месец добавката. Сиреч, хората ще получат интеграционните добавки за месец януари през февруари и т. н., ако са пенсионери, които нямат нужда да подадат заявление, или с други думи - досега са получавали месечната добавка за социална интеграция. Останалите ще трябва да подадат заявление до 31 март", разясняват още експертите.

Безплатните винетки -

само за личен автомобил

Кампанията за безплатните винетки за хора с увреждания също предизвика неяснота. Множество са питанията в страницата на социалното министерство кой и при какви условия има право на безплатните стикери. Не всеки с увреждане има право на безплатна винетка - нея могат да получат само хора с недъзи с автомобил на тяхно име или за семеен такъв Ц кола, придобита по време на брак в семейство на човек с увреждане. Возилото трябва да е до 2000 кубика и до 160 конски сили.

"За безплатна годишна винетка за собствената си или съпружеска имуществена общност лек автомобил се подава заявление-декларация в дирекция "Социално подпомагане" към агенцията по настоящ адрес. Трябва да има платена "Гражданска отговорност" на автомобила за една година", разясняват от социалното ведомство. За безплатна винетка не е проблем, ако застраховката се изплаща и на вноски, важното е срокът й да е една година, поясниха още от екипа на Бисер Петков.

Реклама
Реклама
Реклама