Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7308958 www.bgdnes.bg

Ченгета газят закона при акцията срещу Куката

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Освен него на подсъдимата скамейка са Иво Биросвски - Иво Бокса, бившият прокурор Димитър Захариев, служителят от "Съдебна охрана" Мирослав Минков, Валентин Георгиев, Илиян Михайлов, Иван Стойчев и Петьо Христов. Те са подсъдими като престъпна група за рекет. Според обвинението Куката и сие са изнудвали местни бизнесмени, за да завземат бизнеса им или да ги принудят да се охраняват от определена фирма.

Реклама

При разпита си служителите на реда уточняват, че са от общинска полиция и лично кметът е наредил на началника им да прати хора, за да съдействат на полицията при оглед в Индустриалната зона. "Този празен протокол го подписахме като присъствие, че сме били там", "Не съм възразил, че се подписвам на празен лист, защото сме изпратени служебно там" - обясняват ченгетата пред съда. Те посочват, че някой от колегите им е подал празния лист, но не помнят кой.

Признанията за празния протокол може да опорочат цялата акция като незаконна, коментират юристи. По думите им това може да доведе и до оправдателни присъди за Куката и компания.

По делото срещу тях вчера проговори свидетелката Албена Исаева, съпругата на мистериозно изчезналия бизнесмен Йоско Исаев. Въпреки подозренията на криминалисти, че бандата може да е замесена в изчезването, обвинения не могат да бъдат повдигнати поради липсата на труп и солидни доказателства.

Албена разказа за ужаса, който е преживяла на 10 септември 2015 г., когато за последно е видяла мъжа си. Йоско е бил един от собствениците на "Плевенски хляб". Той тръгнал за София за бизнес среща, като сутринта съпрузите се чули, Йоско казал, че няма проблеми и ще се прибере.

"Не се прибра, не си вдигаше телефона. Подадох сигнал в Първо РПУ, обявиха го за издирване - още не е намерен", сподели със сълзи на очи Албена Исаева. По случая е образувано разследване за отвличане в Софийската градска прокуратура, но е прекратено и върнато на СДВР. Към момента Йоско все още се издирва с жълта бюлетина от Интерпол. Криминалистите и до днес не знаят дали той е избягал, дали е бил отвлечен или убит.

След странното изчезване на Йоско Исаев започват неволите на жена му Албена и дъщеря му Виктория за спасяване на бизнеса. Виктория си извадила решение, че може да защитава бизнес интересите на баща си. Актът обаче не се признавал от всички съдилища. Албена се обърнала към съдружника на мъжа си Роберт Трейн. Вместо да се погрижи, след броени дни той отпътувал за Германия и заявил, че не му се занимава и иска да си продаде дяловете, посочва в показанията си Албена. Тогава тя се доверила на счетоводителя на фирмата Иван Тодоров, който имал старо пълномощно от Йоско Исаев. Финансистът предложил да се направи нова фирма на името на Албена - "Плевенски хляб БГ". "Съгласих се той да движи нещата, имах му пълно доверие", коментира Исаева. Тогава се появил подсъдимият Илиян Михайлов, който бил бивш съдружник в хлебозавода и предявил претенции за пари от бизнеса. Жената на изчезналия бизнесмен му платила няколко цесии. "Той разказа, че се е срещал с Йоско няколко седмици преди да изчезне. Разбрали се да се платят претенциите и че ще си оправят отношенията", спомни си Албена Исаева.

Реклама

Тя твърди, че новото дружество бързо е натрупало хиляди левове дългове, наложило се е създаването на трета фирма - "Плевенски хляб ПАК" на името на непозната. В завода взел да се върти синът на новата управителка, а покрай него дошли Куката, Бировски и други.

"Не предполагах, че ще бъда въвлечена в такава заблуда и манипулации. Бях излъгана. Илиян Михайлов ми каза, че повече нямам работа в завода, да ходя да си почивам. Започнах да му звъня, нямах никакви доходи. Той ми прати 50-100 лева с посланието "да не умреш от глад", посочи Албена Исаева.

Още в началото на разказа си тя призна, че е в много лоши отношения с Илиян Михайлов, Иван Бировски, Камен Балбузанов, Иван Стойчев. Впоследствие се оказа, че свидетелката е виждала Камен Куката веднъж на паркинга пред хлебозавода, не го познава и не си е говорила с него.

В края на заседанието Камен Балбузанов поиска ново преразглеждане на мярката му за неотклонение, тъй като виси почти 2 години зад решетките. До приключването на броя решението на съда не беше известно.

Морбили отказа свидетелка

В разгара на треската от разпространение на морбили у нас ваксина срещу дребната шарка отложи разпита на свидетелка. Жената на подсъдимия Валентин Георгиев-Жълтия отложи идването си до спецсъда заради поставена ваксина на малкото им дете. То трябвало да бъде имунизирано като част от задължителния календар и се налагало да стои 10 дни под карантина. Половинката се зарече да се появи на следващото заседание по делото, но по всяка вероятност ще откаже да даде показания срещу мъжа си, каквото право има по закон.

Реклама
Реклама
Реклама