Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7308972 www.bgdnes.bg

Разкопават гроба на Левски

Историци пишат писмо до Столична община

Борислав РАДОСЛАВОВ

Разкопават соченото за гроба на Левски паркомясто в София, показа проучване на "България Днес".

Става дума за платено място за паркиране срещу служебния вход на Министерство на земеделието в центъра на столицата. Че там е погребан Апостола на свободата, сочат данни на изследователя и писател Николай Иванов.

Реклама

Според неговите проучвания Дякона е погребан в старите християнски гробища, които са били на това място. По свидетелски показания от 1937 г. на полковник Стоян Маринов точното място съвпада с платено паркомясто на павираната улица "Даме Груев" 6.

"Ако виден учен или историк пожелае да подкрепи тезата и официално да поиска с писмо до нас да се направят разкопки и да се потърси отговор на въпроса действително ли там е гробът на Васил Левски, няма да откажем", обясниха пред вестника от Столична община.

Такъв доказан историк безспорно е проф. Пламен Павлов, който сам написа книга за Дякон Игнатий. Той подкрепи изследванията, аргументите и документите, които Николай Иванов разпространи в своята книга "Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Левски".

"Разбира се, че ще се включа в едно официално писмо до общината, с което да се поиска да се установи чрез разкопки и други необходими дейности това ли е мястото, в което е положено тялото на Левски. Нека се съберем още историци, изследователи и познавачи на живота на Апостола за това писмо", коментира пред "България Днес" професорът от Великотърновския университет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама