Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7310882 www.bgdnes.bg

Очите се измъква от 5 обвинения и процес

Заради Турция делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и компания скоро няма да влезе в съда! Родните разследващи са с вързани ръце поради особена процедура, в която заради екстрадицията на несебърския бос са зависими от южната ни съседка и не могат да го дадат на Темида с нови 5 обвинения, разкриха от прокуратурата пред "България Днес".

Очите бе погнат в началото на август м.г. като шеф на престъпна група за палежи и изнудвания на бизнесмени от погребалния и хотелиерския сектор. Тъй като липсваше, му бяха повдигнати задочно 5 обвинения. След като бе спипан в Истанбул и прекара повече от шест месеца в пандиза "Малтепе", преди седмица несебърският Ал Капоне бе върнат в България.

Реклама

На родна земя Очите се сдобил с нови 5 обвинения за същите престъпления - палежи и рекет. С новите обвинения прокуратурата си вкарва автогол заради особената процедура, по която Желязков е екстрадиран. Той е върнат в България, за да бъде разследван и съден само по първите 5 пункта. Турските съдебни власти са проверили, че те съответстват на техните закони и нашенецът може да бъде предаден. Спецорганите у нас могат да подведат под отговорност кримигероя само по обвиненията, които досега се водеха задочно срещу него.

За новоповдигнатите 5 обвинения има два варианта - или да се праща до Турция съдебна поръчка, за да ги одобрят местните власти, или те да бъдат натикани в прашасало чекмедже и да чакат края на процеса по първите пет. Спецобвинителите признават, че искат да обединят всичко в едно дело, тъй като засяга едни и същи престъпления и извършители. Затова по всяка вероятност те ще пращат поръчка до Турция, което ще затлачи с месеци вкарването на обвинителен акт в съда.

Митьо Очите се появи вчера в апелативния спецсъд на столичната ул. "Черковна", за да измоли по-лека мярка. Още в началото на заседанието се оказа, че той не иска толкова свобода, колкото преглед. При пристигането му в следствения арест на бул. "Г.М. Димитров" той е изследван и медиците са записали, че здравето му е задоволително.

Според адвокат Илиян Василев клиентът му е с влошено състояние и разследващите е трябвало да му назначат експертиза. Защитата изтъкна травмите, които Желязков получи при престрелката през 2016 г. с групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата. "В тялото на Желязков още има проектили", отбеляза Василев. Той обясни, че лекарите, прегледали по спешност Желязков на първата мярка, са дали мнение за операция на хернията му.

Съдебният състав отказа да назначи експертиза с мотива, че ще забави разглеждането на мярката. Това накара защитата да поиска отвод с довода, че за сина на Миню Стайков – Стайко, може да се направи експертиза и да бъде пуснат вкъщи, и то, при положение че шест месеца се е укривал. Отводът обаче не мина.

Реклама

Митьо Очите се обади, че дори не иска на свобода, а само да бъде прегледан. "В Турция 7 месеца се грижеха по-добре за мен. Не говоря да ме пуснете, имам наистина проблеми", заяви несебърският бос. С признанието си той вдигна блузата си, за да покаже хернията си, но магистратите веднага го скастриха да се държи "прилично".

"Клиентът ми бе задържан 6 месеца незаконно в турски затвор. Той е бил наблюдаван седмици наред и оперативните служби много добре са знаели, че отива на планов преглед в Турция. Защо не го задържаха", попита Илиян Василев. Той възропта срещу твърдението на прокуратурата, че 6-месечният престой в килия е само за обслужване на процедурата по екстрадиция и не се брои като задържане по разследването.

"Желязков е всенароден любимец и всеки път преди избори се образува дело срещу него", коментира адвокатът му. Той е категоричен, че срещу Очите няма конкретни доказателства, а всички свидетели говорели по слухове. Защитникът даде като пример свидетеля Георги Илиев, който проговорил срещу Желязков, а в същото време има обвинения като тартор на наркобанда. Срещу показания прокуратурата им обещава облекчено положение, смята юристът.

Съдът остави известният кримигерой зад решетките с мотива, че има достатъчно улики срещу него, както и че на свобода може да извърши престъпление и че са му повдигнати тежки обвинения, за които се предвижда солидна присъда. Представителите на Темида си измиха ръцете, като обявиха, че е задължение на прокуратурата да се грижи за здравето на задържаните. Прокурор Николай Христов се зарече, че колегите му ще назначат експертиза за здравето на известния обвиняем още в следващите дни.

Бенчо няма общо с него

Не сме установявали общинският съветник Бенчо Бенчев от Бургас да е замесен по някакъв начин с Митьо Очите. Това каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов пред Би Ти Ви. Позицията хвърли в смут предвид разкритията на зам. главния прокурор Иван Гешев непосредствено след акцията срещу Очите и сие. "При арестите на хора от бандата на Желязков са претърсени над 30 адреса, включително и офиси на фирми на Бенчо Бенчев. Там са открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на Митьо Очите", похвали се тогава Гешев.

Реклама
Реклама
Реклама