Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7312534 www.bgdnes.bg

Рекордьор тича в преспи от Ком до Емине

Екстремно предизвикателство предприе бегачът Божидар Антонов.

Той прави скоростно зимно преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас - от връх Ком до нос Емине (около 580 километра), стартирайки в понеделник тази седмица. Приключенецът в трудното изживяване тръгва сам, но в определени участъци от маршрута е подпомаган от членове на екипа му. Някои от тях тичат наравно с Божидар в определени участъци. Той няма краен срок, в който да финишира на брега на Черно море, като идеята е да стигне без ски до крайната точка толкова бързо, колкото времето позволява. Антонов се придвижва през метрови преспи и високи върхове дори и през нощта, като спи едва по 2 часа, за да не губи много време.

Предизвикателството на бегача може да бъде следено в реално време в интернет, като във всеки един момент се вижда до къде е стигнал. Вчера Антонов беше преполовил маршрута, като преди обяд събираше сили в хижа "Тъжа" (Калоферската планина, дял от Средна Стара планина).

Реклама

Антонов е настоящият притежател на рекорда за най-бързо изминаване на Ком - Емине. В средата на август 2018 година той поставя най-доброто постижение. Божидар подобри предишния рекорд на Кирил Николов-Дизела с близо пет часа и измина маршрута за впечатляващите 4 дни, 8 часа и 27 минути.

За екстремното предизвикателство Антонов се подкрепя с похапването на лютеница и леща, които му дават сили да измине цялото разстояние. От екипа му споделиха, че във всяка хижа ги посрещат учтиви хора, които ги нагостяват и насърчават бегача да се справи успешно. Именно в хижите Божидар успява да си почине и да събере сили, а от екипа му се грижат за краката му, тъй като стъпалата му са наранени от дългите преходи.

Идеята за пешеходно преминаване по билото на Стара планина е спомената първоначално от Алеко Константинов. През 1933 г. е осъществена от Павел Делирадев и Тодор Цветков и описана от Павел Делирадев в първия пътеводител за трасето "Отъ Комъ до Емине". Първият успешен зимен поход е направен през 1961 г. от двама души. Първото преминаване по маршрута в обратна посока (от нос Емине към връх Ком) е осъществено през юли 1968 г. от група на Русенския университет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама