Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7315729 www.bgdnes.bg

Война за бебето на убитата с нож Юлияна

Баба, вуйна и сестра го искат

Съдът решава дали да го даде на приемно семейство или роднини

Ожесточена война се заформя между роднини за попечителството над детето на убитата с нож в сърцето Юлияна Иванова, научи "България Днес".

Младата жена бе ликвидирана от 40-години по-възрастният си съпруг Митко Симеонов в квартира в Стара Загора навръх Ивановден. След кървавата трагедия без майка остана 8-месечната тогава Християна, а баща й бе арестуван и обвинен в умишлено убийство.

Реклама

След трагедията желание да се грижи за детето изяви баба му по майчина линия Ирина Йорданова. Зловещ инцидент обаче проваля плановете й. Тя пострада сериозно след жестока катастрофа на магистрала "Тракия", докато пътува да урежда формалностите по погребението на дъщеря си. Колата й избухва в пламъци, а Ирина на косъм оцелява. Губи обаче детето, което очаква. Откарана е в ямболска болница, където се оказва, че е със счупени таз и шийни прешлени. След като е стабилизирана, е транспортирана в Пирогов, където бавно се възстановява.

Заради жестоките наранявания, причинени от катастрофата, Ирина няма възможност да поеме грижите за малката Християна. Към този момент никой друг от роднините не пожелава да вземе бебето у дома и социалните служби я пращат в приемно семейство в Гълъбово.

След като състоянието на Ирина се стабилизира, тя пише пълномощно на сестра си Милена, чрез което малката Християна да бъде взета от приемното семейство. Двете жени се заканват, че ще се борят докрай, но ще си приберат детето. Бабата Ирина е категорична, че няма да позволи малката Християна да бъде дадена и в семейството на убиеца на дъщеря й.

Оказва се, че и голямата дъщеря от първия брак на Митко Симеонов, 35-годишната Даниела, също ще се бори за попечителство над малката си сестричка. Това разкри пред репортер на вестника адвокат Станимир Ченалов, който е назначен служебно за защитник на обвинения в убийството.

По думите на адвокат Ченалов Митко Симеонов няма оплаквания от условията в ареста, но е много притеснен за детето си. Таткото е изразил желание да присъства на заседанието на Районен съд Гълъбово, който ще се произнесе по молба на социалните дали Християна ще остане в приемно семейство.

Докато се решава съдбата на пеленачето, криминалисти са заети да изяснят детайлите около жестоката смърт на майка му Юлияна Иванова.

Реклама

На 65-годишния Митко Симеонов е повдигнато обвинение по чл. 115 от Наказателния кодекс за умишлено убийство. Ако той бъде признат за виновен в съда, може да бъде лишен от свобода за срок между 10 и 20 години.

По време на заседанието, на което се решаваше мярката му за неотклонение, Симеонов бе категоричен, че не приема това обвинение, тъй като по думите му Юлияна първа го е нападнала. Той бил ранен от нея с нож в ребрата и после "станало, каквото станало".

Обвиняемият се надява, че криминалистите ще съберат достатъчно доказателства в подкрепа на неговата защитна теза и срещу него ще бъдат повдигнати по-леки обвинения за "неизбежна отбрана". Това може да намали евентуалната му присъда до 5 години затвор, възможно е дори да бъде освободен.

Готвят му по-тежко обвинение

"Рани Симеонов наистина има, но те са щадящи", коментираха от държавното обвинение. От прокуратурата не изключват възможността срещу него да бъде повдигнато дори по-тежко обвинение.

Причина за това е фактът, че в убийството на Юлияна е използван нож с 20-сантиметрово острие, което било забито докрай в тялото й. Освен това жената е наръгана 2 пъти - в сърцето и дясната ръка. Именно това на по-късен етап може да утежни положението на Симеонов и той да получи по-тежко обвинение - убийство с особена жестокост, за което законът предвижда и доживотен затвор.

Реклама
Реклама
Реклама