Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7315773 www.bgdnes.bg

Маскирани пребиха сина на шефа на наркокомуна

15-годишният ученик е със счупено ухо и рани по тялото

Спор за момиче или отмъщение на ултраси са двете версии за бруталното нападение

Четирима маскирани пребиха зверски 15-годишния син на Желяз Турлаков, основател на първата терапевтична общност на наркозависими у нас "Ново начало". Със счупено ухо, хематом на главата и наранявания по тялото пострадалият ученик е приет в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов".

Реклама

"Синът ми бе оставен под лекарско наблюдение в "Пирогов", защото при такива травми е възможно по-късно да се провят някои усложнения. Силно притеснен съм и се надявам момчето ми да се оправи", заяви бащата Желяз Турлаков. Спор за момиче или отмъщение на ултраси са двете версии за бруталното нападение.

Тийнейджърът е нападнат посред бял ден пред блока си в София. Той излиза от дома си към 12,30 ч., за да отиде на олимпиада по английски език в училището, в което учи. Двама маскирани пресрещат момчето и го заговарят. Тийнейджърът вижда само очите им.

"Заговарят го: "Ти ли си?" и се обръщат към него по име. Синът ми казва: "Аз съм" и те започват да сипят удари върху него. Чисто инстинктивно той побягва през тунела, който води от входа към улицата, защото се изплашил. Докато тича по стълбите надолу към тротоара, единият от маскираните го гони с нож, а другият държи в ръката си метален предмет, вероятно бокс", обяснява бащата на пребитото момче пред Би Ти Ви. Докато тинейджърът се опитва да избяга, към преследвачите му се присъединяват още двама маскирани и го подгонват. Ученикът пада, а бандитите продължават да го бият с юмруци и ритници. Синът на Желяз не си спомня дали е паднал, или престъпниците са го спънали.

За щастие наблизо имало човек, който е станал неволен свидетел на бруталния побой. Очевидецът реагирал светкавично на ситуацията. Човекът се развикал и маскираните избягали, като оставили жертвата си да лежи на земята.

"Благодаря на Господ, че синът ми е жив. Да дойдат хора с маски и нож, това си е опит за убийство", категоричен е таткото на бития ученик. Пред баща си момчето споделило, че нападателите задали заядлив въпрос към него от кой отбор е - от "Левски" или ЦСКА.

"Синът ми казал: "Какво значение има това?" и започнал боят. Два дни по-рано синът ми си уговорил среща на това място, пред блока, с младеж от съседния клас от училището си. С въпросния младеж идват още седем човека и има заплахи към сина ми. Тогава за щастие бях наблизо и видях какво се случва и ги разтървах. Знам кой е този човек, но на този етап ще запазя името му в тайна, защото съм уведомил органите на МВР. Подал съм жалба в полицията, в понеделник ще отида при директора на училището, което също няма да назова, защото не искам да хвърлям петно върху реномето му. Но тук очевидно става въпрос за човек, който има много сериозни проблеми с психиката си. За мен това нападение е опит за убийство", категоричен е Желяз Турлаков. Според него зад нападението стои страст и някаква любов с момиче.

Реклама

"Въпросният човек може би харесва това момиче. Става дума за бившата приятелка на сина ми, но това са мои предположения. Въпросът е, че каквото и да се е случило, не може да организираш нападение с ножове и боксове. Това е нещо брутално и аз не мога да го проумея", заявява Турлаков и отново подчертава, че такова криминално посегателство за него е чиста проба опит за убийство.

Помага на наркомани

Желяз Турлаков е посветил живота си да помага на зависими от дрогата, след като той самият успява да се измъкне от зависимостта на нарокотиците. Завършил е философия, след това е специализирал в групова анализа в университета "Зигмунд Фройд" във Виена. Ръководи наркокомуната в Банкя. Шеф е на общността "Ново начало", която е първата в България и съществува вече 15 години. Създадена е от бивши наркозависими с цел да помага на затънали в пропастта на опиатите.

В практиката си Желяз се е срещал и с убиеца на студентката Виола Николова - Стефан Станев. Наркоманът, който закла приятелката си в София преди две години, ходил в комуната.

"Имал е само една среща с мен, без да е постъпвал за лечение. Единствено дойде да разговаря, не е дефинирал, че търси помощ", спомня си Турлаков.

Реклама
Реклама
Реклама