Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7317334 www.bgdnes.bg

Арест в Рим спира наркопроцес срещу Сако

Осуетено дело срещу 17 подсъдими

Весо Черния не се е явил на заседание, лежи в килия на Ботуша

Арест на българин в Италия спря за година процеса срещу сочения за наркобос Стефан Бонев-Сако! Подсъдимият със Сако Веселин Димитров - Весо Черния е заключен на летище Чампино в Рим, изтърпява едногодишна присъда в килия на Ботуша, а липсата му осуетява наркодело срещу общо 17 подсъдими, научи "България Днес". След като се връща в родината, Веселин Димитров е задържан от спецмагистратите, защото не се е явил на заседание. Той контрира, че е бил заключен и не е имал възможност по независещи от него причини, но съдиите не се трогват.

За проблемите на Димитров с италианската Темида става ясно на 12 февруари м.г. по време на делото срещу него, Сако и още 15 души в спецсъда. Магистрати докладват, че на 21 януари 2018 г. Димитров е задържан на римското летище във връзка с влязла в сила задочна присъда срещу него. За задържането се разбира от писмо на посолството ни в Италия и от съобщение на Министерството на правосъдието.

Реклама

Според защитата липсата на подсъдимия е по уважителни причини - бил е обективно възпрепятстван поради задържането му да уведоми съда за невъзможността си да се яви в съдебното заседание. Към този момент Димитров няма забрана да напуска България, определена му е парична гаранция от 2500 лв.

След новината за белезниците съдия Елена Попова иззема в полза на държавата паричната гаранция и изменя мярката на Весо Черния в задържане под стража. Изготвена е и европейска заповед за арест на Димитров за предаването му на българския съд.

Екстрадицията е изпълнена на 20 декември м.г., когато нашенецът е върнат и тикнат в Централния софийски затвор. Сочи се, че присъдата му в Италия е изтърпяна на 9 декември и той не се търси по други разследвания. Защитата настоява да се постанови първоначалната гаранция от 2500 лв., която е взета по делото. Две инстанции потвърждават, че Димитров трябва да търка нара, тъй като е станал причина за спирането на процеса и разглеждането му в разумен срок, както и че може да се укрие. Преди броени дни Весо Черния отново опитва да излезе на свобода, но съдът го посича.

Според обвинението Весо Черния е зареждал квартални дилъри в София, събирал парите и се отчитал на босовете - Сако и Милен Дарвански-Катерицата. Двамата искали да сложат ръка на наркопазара в столицата, твърдят разследващите. Катерицата ръководил доставката и разпределението на дрогата чрез Черния. Разследването срещу основните играчи започва през 2011 г. по оперативна информация за група, разпространявала кокаин и марихуана в София. Образувани са няколко отделни дела.

Досъдебното производство по този случай се влачи до март 2015 г., когато е внесено в съда. Месец по-късно е прекратено от съдията, а през юли прокуратурата отново внася обвинителния акт. От септември 2015 г. до май 2018 г. процесът е спрян заради отсъствието на Милен Дарвански-Катерицата. Той е сочен за дясна ръка на Сако, задържан е при акция на 9 февруари 2012 г., ден преди боса, а след 6 месеца зад решетките е пуснат срещу парична гаранция.

Реклама

След редица пътувания зад граница през септември 2015 г. Катерицата е задържан с още 7 нашенци във Виетнам за точене на банкови карти. За проблемите с правосъдието в столицата Хошимин става ясно, след като Катерицата два пъти не се появява на делото срещу Сако и компания. Призовкари неуспешно го търсят в апартамента му в кв. "Хаджи Димитър" и при майка му в жк "Младост". Ако делото се гледа в отсъствието на Дарвански - това би нарушило правата му, коментира адвокат Иво Найденов.

Катерицата изтърпява наказанието си при нечовешки условия в пандиза в Ханой. "Килията е 6 на 6 метра, но са настанени 10 души и на всеки се пада свободно пространство 2 м на 70 см. Някои са болни от СПИН или туберкулоза. Къпането е с кална вода от кофи, които надзирателите носят", разказва родният крими герой за виетнамските си преживявания. Той си изтърпява наказанието и е върнат у нас през пролетта на м.г.

За зла участ процесът отново не може да започне заради ареста на Весо Черния в Рим. След години влачене заседание е насрочено за Деня на лъжата 1 април - ако дотогава не задържат пак някой от подсъдимите зад граница.

Готвач на дрога бяга

Един от подсъдимите по наркоделото срещу Сако е бургазлията Гочо Гочев. При акцията срещу бандата той изправя на нокти ченгетата, като се скатава от наказателно преследване и е обявен за общодържавно издирване, става ясно от съдебни документи. Гочо се прочу с това, че бе заловен от старозагорски полицаи да бърка дрога в нелегална лаборатория в жилище на ул. "Кольо Ганчев". От там са иззети 50 г метамфетамин във вид на кристали, 100 г метамфетамин база; таблетки, 900 г червен фосфор, 72 г марихуана и около 6 л ацетон. Апартаментът е на приятелката му Р.Д., уточняват от МВР.

Малко преди това Гочо забърка друг екшън - подпали апартамент в 18-етажен блок в бургаския жк "Славейков". Той е познат на криминалистите по Черноморието като "химик", работел за Сако.

Реклама
Реклама
Реклама