Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7317995 www.bgdnes.bg

Наркобосът Сивков гръмнат от конкуренти

Ъндърграунд легендата очистен от засада

Митьо Очите е сред заподозрените за покушението в центъра на Бургас

Легендарният наркобос Георги Сивков е очистен заради преразпределение на мръсния бизнес с дрога по Черноморието. Тази версия продължава да е водеща за криминалистите близо 19 години след убийството на 29-годишния Сивков. Димитър Желязков - Митьо Очите е сред заподозрените за покушението, което се разиграва в края на октомври 2000 г. Към момента несебърският Ал Капоне няма повдигнато обвинение за убийството на Сивков. Според криминалисти Очите, който прекара половин година в турски арест, е много вероятно да бъде разследван и за разстрела на конкурента си. Водещият мотив за кръвопролитието е преразпределение на бизнеса с дрога в морските ни курорти, на които, след очистването на Сивков ръка слага групировката на Очите.

Трима килъри с автомати и пистолети правят на решето Георги Сивков пред бар "Жега" на централния бургаски булевард "Мария-Луиза" на 29 октомври 2000 г. в 4,55 ч.. Той е атакуван от засада. Куршумите пронизват гръдния му кош. Сивков издъхва на място. При престрелката е ранен негов авер, който е настанен в болницата. Веднага след убийството полицията разполага със свидетел, който дава показания. Той твърди, че е видял тримата килъри, които се изнесли в неизвестна посока веднага след стрелбата. Над 15 гилзи от автомат "Калашников" събират ченгета при огледа на местопрестъплението. Те установяват, че килърите са стреляли от отсрещния тротоар на бул. "Мария Луиза"

Реклама

Пет часа по-късно в полицията са прибрани двама заподозрени за показното убийство на наркоиграча Сивков. Впоследствие те са освободени, тъй като не са събрани доказателства, че са съпричастни към убийството на наркоиграча.

Сивков е бил следен от тримата убийци цялата нощ, преди да бъде ликвидиран. Часове по-рано той е бил в дискотека "Енигма". Към 4 часа се преместил в бара, където е напълнен с олово. Вероятно и на двете места е уговарял сделки за доставки на дрога, предполагат криминалисти. През цялото време набелязаният за очистване бандит се е придвижвал с личния си "Мерцедес". Колата също е направена на решето при престрелката. Според полицаи Сивков е бил екзекутиран, за да разчисти терен за нова групировка. По това време цялата фамилия на 29-годишния наркоразпространител се занимава с пласиране на опиати. Освен Георги в престъпния бизнес участвали майка му Маргарита и сестра му Лора. Двете са арестувани четири години по-рано - през 1996 г. Тогава полицията обяви, че семейството държи главните канали, през които пристига дрогата по Южното Черноморие. Лора държала варненското направление. Там получавала пратките от арменци, числящи се към групата от Воронеж, казаха криминалисти.

След отстраняването на семейството техни дилъри минават под крилото на сочения за наследник на Сивков - Стоян Димитров-Толупа. Криминалисти припомнят, че по това време назрява войната между групировките, които държат дрогата по морето. По техни данни от едната страна са структурите на Толупа, а от другата - враговете им от групировката на Митьо Очите. Войната е безпощадна, защото става дума за печалби от милиони. Направен е опит от сцената да бъде отстранен Очите. Заложена за него бомба разкъсва на парчета жена му Тянка, брат й Славчо Дерелиев и бодигарда Николай Бъчваров-Бъчи. Самоделното взривно устройство, натъпкано с арматурно желязо и пирони, е заложено в стара червена жигула, паркирана пред дома на Очите в Несебър. Експлозията избухва на 9 ноември 2001 г. Месец по-късно за атентата като поръчител е арестуван Стоян Димитров-Толупа. Впоследствие той е осъден на затвор доживот заради бомбата, убила близките на Очите. Същите наказания отнасят и обвинените като преки извършители на покушението Кероп Погосян и Иван Рибов от Поморие.

Криминалисти си припомнят, че разрастването на конфликта между Сивков и напиращия да нагази в големите пари бос на несебърската група Митьо Очите започва шест месеца преди убийството на Георги. През юни 2000 г. край Сарафово човекът на Димитър Желязков - Румен Димитров-Психото ликвидира Венелин Москов-Венци. Година по-късно по време на процеса срещу Психото майката на Сивков дава показания. Тя посочва Очите и неговите хора за преки виновници за разстрела на сина й. По време на друго заседание обаче Маргарита Сивкова заявява, че е била разстроена от загубата на детето си и затова е наговорила такива работи за Митьо Очите. Какви са причините майката на Сивков да смени версиите си, остава загадка. Факт е обаче, че групировката на Желязков окупира наркомрежата на Сивков и с времето става лидер в престъпния наркобизнес.

Изнасилвания и бой за пласьорите

С бой, заплахи и изнасилвания пласьорите на убития Георги Сивков са заставени да преминат в организацията на Митьо Очите. Според запознати сексуалните гаври с продавачите на дребно са били заснимани и притискани, че ако се опълчат на боса, гнусните кадри ще бъдат разпространени публично.

След екстрадирането на несебърския наркобос Митьо Очите от Турция има голяма вероятност той да бъде разследван и за убийството на Георги Сивков. Към момента Димитър Желязков е обвинен от спецпрокуратурата като лидер на организирана престъпна група за рекет, палежи и наркоразпространение.

Реклама
Реклама
Реклама